Бобът и царевицата заменят месото
Винаги можете да разнообразите менюто си с питателни вкуснотии, взети назаем от мексиканската кухня. Както знаете, в тази част на света на почит са най-вече бобът и царевицата. Фасулът е идеален източник на протеин в дните, в които не е разрешено да се хапва месо. Ако пък не спазвате пости, можете да се насладите и на пълната рецепта за приказно ястие в тиква.
Ориз
Необходими продукти:
250 г замразени зеленчуци
1 глава лук
1 ч. ч. ориз
сол
червен пипер
черен пипер
зехтин
Начин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците и лука и го запържваме за много кратко в зехтина. След това добавяме вода и оставяме да се задуши за поне 20 минути. Идва ред на оризът и подправките, но пропускаме кърито и червения пипер. Наливаме приблизително 2 чаши вода. Оставяме да се вари докато оризът стане готов. Едва когато всичко стане готово, поръсете ястието си кърито и червения пипер. По желание можете да сложите лют пипер.
Киноа
Необходими продукти:
3 ч. ч. киноа
1 ч. ч. царевица
1/2 глава лук
1 връзка пресен лук
1 чушка
пресен кориандър
1 скилидка чесън
сол
зехтин
чили
лимонов сок
Начин на приготвяне: Киноата се оставя да покълне. След това се смесва царевицата и половината от зеления и стария лук. Поръсваме с пипера и кориандъра. Добре разбъркваме всичко. Правим сос от чесъна, солта, зехтина, чилито и лимоновия сок. Заливаме ястието с него.
Тиква
Необходими продукти:
1 голяма тиква
200 г царевица
100 г доматено пюре
4 кисели краставички
1/2 стрък праз
1 тъмна бира
400 г варен фасул
1/2 глава лук
1/2 люта чушка
Соев сос
Ако не постите,
добавете:
1 кг. свинско месо
Начин на приготвяне: Нарязваме на дребно лука, краставичките и праза. Лютата чушка се нарязва на възможно най-ситни парченца. Ако добавите месо, нарежете го като за кебап. Когато правите месно ястие, запържете лука, заедно с месото. След това долейте вода и останете да къкри, докато стане готово. Тогава добавяме царевицата и боба. Оставете за няколко минути. След това добавете нарязаните предварително кисели краставички. По желание добавете соев сос. В отделна купа разбъркайте бирата и доматеното пюре. Добавете и тази смес към ястието. Оставете да заври. След това оставете да се готви поне 15 минути. След това вземете предварително издълбаната тиква. Напълнете я с ястието. Покрийте с фолио. Печете 40 минути при 170 градуса.
Боб
Необходими продукти:
4 чушки
1 консерва царевица
1 глава лук
2 с. л. доматено пюре
2 ч. ч. зрял фасул
1 люта чушка
червен пипер
кимион
3 скилидки чесън
1 ч. л. риган
магданоз
Начин на приготвяне: Сваряваме добре боба, най-добре в тенджера под налягане. Нарязваме лука, чушките и чесъна на ситно. Запържваме ги за кратко. Добавяме доматеното пюре и царевицата. Поръсваме с подправките. Изсипваме при боба. Варим до готовност. Разпределяме в чинии за сервиране. Поръсваме всяка с пресен магданоз преди да поднесем.
Супа
Необходими продукти:
400 г царевица
1 ч. ч. мляко
2 с. л сметана
2 жълтъка
2 с. л. масло
Начин на приготвяне: Слагаме зърната от царевицата да се варят. Когато омекнат, добавяме млякото и варим за около половин час. Когато стане готово, се смила на пюре. След това добавяме жълтъците и сметаната. Разбъркваме добре и добавяме масло и поръсваме със сол. Разбъркваме отново добре.