Тези седмица ви представяме няколко рецепти, събрани под етикета, че са арабски. Както знаете, този тип източна кухня е един от най-старите на света. Тайният ключ към него са десетките и дори стотици подправки. Предлагаме ви няколко чудни ястия с различни видове месо, но с еднакво уникален вкус.
Телешко с патладжан
Необходими продукти:
250 г телешко месо
250 г патладжани
200 г картофи
150 г домати
1/2 ч. ч. ориз
1/2 ч. л. олио
1 дафинови листа
бахар
кимион
Начин на приготвяне: Нарязваме месото като за кебап. Слагаме го да се вари в подсолена вода, като вътре пускаме и един дафинов лист. През това време нарязваме патладжаните и ги оставяме да се отцедят от чернилката. Картофите се нарязват на филийки. Пържим ги заедно с патладжана. Едва след това взимаме дълбока тенджера и нареждаме запържените зеленчуци, както и доматите, и месото. Отгоре поръсваме с предварително измития ориз. Отгоре поръсваме с подправките. Доливаме вода почти до горе. Оставяме да къкри, докато оризът стане готов.
Пиле с фиде
Необходими продукти:
600 г пилешко месо
1 ч. ч. ориз
2 с. л. фиде
3 глави лук
3 скилидки чесън
2 с. л. краве масло
2 с. л. зехтин
3 ч. ч. пилешки бульон
куркума
кардамон
Начин на приготвяне: Оризът се измива добре и се накисва във вода. През това време маслото се топи в дълбока тенджера. Вътре запържваме фидето. Идва ред на ориза. Когато стане стъклен се долива пилешки бульон. Поръсваме с подправките и по желание със сол и черен пипер. Оставяме на тих огън. След това оставяме да се задуши. Месото се нарязва на ивици. Чесънът и лукът се нарязват на ситно. Запържват се в зехтина. Там се добавя и пилето. Леко посоляваме. Поръсваме с кардамона и куркумата. Разбъркваме леко и махаме от огъня. Месото се сервира на канапе от ориз.
Яйца
Необходими продукти:
6 яйца
1 с. л. зехтин
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
няколко червени чушки
800 г домати
лют пипер на вкус
1 с. л. кимион
1 с. л. червен пипер
захар
магданоз
Начин на приготвяне: Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в зехтина. След това добавяме и чушките, нарязани на парчета. Идва ред на доматите, които също са наситнени. Поръсваме с подправките. Бъркаме добре. Оставяме да се сгъсти. Когато това стане, чукваме едното яйце. След това следващото и така докато запълнят тигана. Покриваме с капака и оставяме да се готви за 15 минути. Преди да сервираме, поръсваме с магданоза.
Пикантно месо
Необходими продукти:
1 кг. телешко месо
1/2 ч.л. бахар
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. кориандър
1/2 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. анасон
канела
индийско орехче
кардамон
сол
бира
масло
Начин на приготвяне: Подправките се смесват много добре. След това при тях изливаме бирата, която трябва да е поне 300 мл. Трябва да се сложи и малко масло. Натриваме месото с тази смес и то от всички страни. Слагаме го в глинен съд. Трябва да престои в него поне 3 часа при температура от 130 градуса.
Агнешко
Необходими продукти:
500 г агнешко месо
3 с. л. брашно
3 яйца
1 глава лук
1 ч. л. лимонена киселина
1 ч. л. зелени подправки
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на филии, като за пържоли. След това ги начукваме добре. Мариноваме ги в лимонена киселина и подправки на вкус. Когато го извадим, запазваме и маринатата. Добавяме я към нарязания лук и разбитите яйца. Готовите парчета месо се овалват в яйчената смес, после в брашното и е се пържат в загрята мазнина. Оставяме ги да се отцедят от мазнината върху хартия. След това ги нареждаме в тава и ги поливаме с останалите яйца. Печем за 20 минути. Сервираме с гарнитура по избор.