Как да изберем маята за питката и хляба

Как да изберем маята за питката и хляба Лакомник

Инстантната е най-модерна и сигурна

Как да изберем маята за питката и хляба
Автор:Лакомник

Печенето на всички видове тестени изделия е едновременно изкуство и наука. Начинаещите в печенето е важно да запомнят основната идея – маята е съставена от живи организми, които се нуждаят от топла влажна среда и хранителен източник, за да растат и процъфтяват.

 

Има няколко вида мая. Мая за торти, или компресирана мая. Тя е прясна мая, използвана от професионалистите в печенето, и може да се намери в някои супермаркети при замразените стоки. Срокът є на годност е кратък – една или две седмици.

Суха мая – най-често употребявана при печене у дома. Продава се в малки опаковки от по 30–50 грама. Съхранява се в хладилник. Преди месене е добре да проверите срока є на годност.

Инстантна мая – това е вид суха мая, разработена през последните тридесет години. Тя е във вид на малки гранули, абсорбира течностите бързо и не се нуждае от накисване преди смесване с брашното. Такава се използва в рецептите за машини за хляб.

При комерсиалното пекарство точните сметки са ключ към успеха. У дома обаче не е необходимо да се редуцира или увеличава количеството течности, за да се компенсира вида на използваната мая, тъй като количествата са твърде малки. За да заместите сухата мая с инстантна, използвайте 25% по-малко количество. 17 грама мая за торти пък грубо се равняват на 2 супени лъжици инстантна мая.

Маята произвежда въглероден диоксид, който служи за набухвател. Преди печене е препоръчително да тествате сухата мая. При инстантната и прясната не е необходимо да правите това. Сложете мая в топла вода (45 градуса) и бъркайте, докато се разтвори. Водата трябва да е топла на пипане, не гореща. Оставете настрана маята, докато сместа се превърне в кремава пяна. Това трябва да стане в рамките на три до осем минути. Ако нищо не се случи, не използвайте тази мая за печене.

Вижте супер рецепти за питки и хлябове, изпитани от кулинарите на "Lakomnik.bg" - в "Още по темата" и "Тестени"!

Още по темата
Още по темата
Питка „Роза”
Брашното поставете в голям съд, като настрана се оставите 500 г от него. Направете кладенче и в него изсипете разтворената в топлото мляко мая с 1 с.л. захар и щипка...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц