Френски хляб със закваска

Френски хляб със закваска Лакомник
Френски хляб със закваска
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За закваската:

50 г пълнозърнесто брашно

3 с.л. хладка вода

За първото премесване:

4 с.л. топла вода

75 г пълнозърнесто брашно

За второто премесване:

120 мл топла вода

120 г бяло брашно

25 г пълнозърнесто брашно

1 с.л. олио

За тестото:

150-180 мл хладка вода

350 г бяло брашно

 2 ч.л. сол

Начин на приготвянe

За закваската смесете брашното с водата и месете 2-3 минути. Покрийте купата с домакинско фолио и оставете на топло за 2 дни.

Отстранете коричката на закваската и вземете 2 с.л. от вътрешността. Смесете с водата за първото премесване и постепенно добавяйте брашното. Месете 2-3 минути. Покрийте отново и оставете за още 1 ден.

Махнете коричката и смесете с водата за второто премесване. Добавете по малко от брашната. Омесете твърдо тесто. Намажете отгоре с малко олио и покрийте за 10 часа да престои на топло, докато удвои обема си.

Постепенно добавете водата за тестото и брашното като месите и добавяте. Месете упорито около 10 минути върху набрашнена повърхност, докато тестото стане гладко и еластично.

Отново покрийте с фолио и оставете за още 2 часа втасване, докато удвои обема си.

Оформете в желаната форма, поръсете с брашно и покрийте за последно втасване от 2 часа. Печете в намаслена тава в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 30 минути.

От готовото тесто преди оформяне може да запазите част, която да приберете в хладилник за изпичане на пресен хляб отново. Трайността на тестото е 5 дни.

Още по темата
Още по темата
Хляб от зеленчуци със сирене
Бланширайте и прецедете граха. Брашното смесете с бакпулвера. Яйцата разбийте и добавете млякото, вегетата, брашното, зехтинът, нарязаните орехи и натрошеното сирене....
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц