Кайсиите и сливите се слагат във фризера без костилки
Много домакини предпочитат да замразят плодовете, които използват при приготвянето на сладкиши или други десерти. Повечето плодове са подходящи за замразяване, но в малки количества.
Сред най-предпочитаните са ягоди, малини, боровинки. Ако се замразяват кайсии, праскови, череши, вишни и сливи, трябва да се извадят костилките им. Препоръчително е кайсиите да се бланшират във вряща вода. След това се измиват със студена вода и се подсушават. Плодовете трябва да се нарежат - кубчета, филийки и т.н., според целта, за която ще се използват.
Най-удобно е плодовете да се поставят в полиетиленови пликове с малки размери или пластмасови кутии с плътно прилепващ капак.
Препоръчително е опаковката за замразени продукти да е такава, че съдържанието да може да се използва наведнъж. За предпочитане е опаковката да е прозрачна, за да се разпознават по-лесно плодовете. Могат да се използват и празни опаковки от хранителни стоки, но да са малки и ниски.