Как да запазите зеленчуците и плодовете свежи

Как да запазите зеленчуците и плодовете свежи Лакомник

Дръжте морковите и ябълките в пясък

Как да запазите зеленчуците и плодовете свежи
Автор:Лакомник

  • Морковите остават дълго свежи, ако се напръскат с настойка от кромидени люспи, преди да се поставят на мястото за съхранение. За да не изсъхнат морковите, най-добре е да се държат в сандъче с влажен пясък.
  • Пресните домати се съхраняват по-дълго, ако се поставят с дръжките нагоре.
  • Чесънът запазва свежестта и ароматът си по-дълго време, ако почистените му скилидки се пасират, поставят се в стъклен буркан и се залеят с олио преди да се сложат в хладилник.
  • Зрелите банани се запазват по-дълго, ако се отделят един от друг.
  • Лимоните трябва да се държат в голям съд със студена вода, като водата трябва да се сменя всеки ден. Разрязаният лимон ще се запази по-дълго, ако се потопи откъм разрязаната част в съд с оцет.
  • Портокалите и лимоните остават продължително време свежи, ако се намажат с олио и се увият в целофан или се поставят в закрит съд и се държат на прохладно място.
  • Лимоните се съхраняват добре, ако се поставят на разстояние един от друг в съд със сух пясък.
  • Настърганата кора от цитрусови плодове дълго ще запази своя аромат, ако се постави в стъклен буркан, посипе се със захар и се държи със затворен капак в хладилник.
  • Обелените ябълки не потъмняват, ако се поставят в съд със студена и леко подсолена вода. Ябълките ще останат свежи по-дълго, ако се натъркат с кърпа, напоена с глицерин. Ако се посипят с чисти дървени стърготини и сух пясък и се увият в хартия, ябълките ще запазят дълго свежестта си.

Още по темата
Още по темата
Как да готвите да пара
Има няколко начина за задушаване - чрез предварително запържване, без запържване, задушаване в собствен сос и на пара. Ето как става това.   Предварително...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц