Десертите стават лесно и вкусно с него
Много малко домакини се осмеляват да приготвят сами шоколадови изкушения, но ще се убедите, че в това няма нищо сложно. Дори е лесно, защото веднъж научили се да работите с този вълшебен продукт, без проблем ще творите чудеса в кухнята.
Топене шоколад може да се извърши в микровълнова печка или гореща водна баня, които сме описали в тази статия.
Шоколадът се нарязва на ситно, за да се осигури равномерно топене. Не се опитвайте да разтопите направо цяло шоколадово блокче. Избягвайте всякакъв контакт с вода. Шоколада се стяга и става неизползваем, дори ако влезе в контакт само с няколко капки вода. Уверете се, че купата, съдовете, шпатулата и работния плот са напълно сухи.
Разтопете шоколада бавно на слаб огън. Шоколад е много деликатен и може да стане бучки или зърнест при прегряване.
Притискайте внимателно шоколада, с гумена шпатула, докато външните краища започват да се топят. Шоколадът запазва формата си, когато се топи, така че единственият начин да разберете дали е готов е да го разбърквате. Не чакайте да се превърне в течност.
А след като овладеете тези техники, опитайте страхотните рецепти, които сме изпробвали предварително за вас.
Полезни съвети
- Шоколадът се съхранява при 18° С
- Шоколадът лесно поглъща влагата, затова се съхранява на сухо място, добре запечатан
- Шоколадът поглъща чужди миризми, затова се съхранява далече от силно миришещи продукти
- Белият шоколад се съхранява на тъмно
- Шоколадът не се разтопява на директен огън
- Вода не бива да попада в разтопения шоколад, защото ще го накара да се сгъсти. Ако това се случи, в шоколада се капва малко олио или сметана и се използва за пълнежи или в тесто за сладкиши
- Шоколадът не бива да се нагрява над 50° С.
- Когато изсипвате глазура върху торта, поръсете леко с нишесте тортата, за да се задържи глазурата и да не изтече встрани.
- Когато слагате глазура върху торта, имайте край вас съд с гореща вода, в която потапяйте ножа и заглаждайте бързо глазурата, за да получите съвсем гладка глазура.
- Когато нямате боя, а искате да боядисате глазура за торта или сладки, послужете си със сок от цвекло за червено, портокалов сок или малко жълтък за жълто, сок от спанак за зелено и черничев сок за лилаво.
- Капка мента придава особено приятен вкус на шоколадена глазура. Прекрасна глазура се получава, ако се разтопят шоколадени и ментови бонбони, прибави се една-две лъжици вода или мляко и се намаже бързо върху тортата.