За да се стигне до истински баланс и хармония между зеленчуците са ни необходими няколко провансалски рецепти. Обикновено те са лесни за приготвяне. Вкусовете на южната част на Франция са едни от най-близките до нашенските. Затова единственото, което ни остава е да им се насладим.
Зеленчукова супа
Необходими продукти:
450 г тиквички
2 глави лук
5 скилидки чесън
6 ч. вода
1 ч. грах
магданоз
босилек
2 с. л. зехтин
сол
Начин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на тънки парчета и ги посоляваме, за да изтече сокът им. После се пасират. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме, заедно с чесъна. Добавяме тиквичките и отново задушаваме. Пасираме граха и го добавяме към горната смес. Отново посоляваме леко. Разъбркваме и добавяме водата. Кипва се. Махаме от печката. Счукваме останалия чесън и го смесваме с магданоза и босилека. Разбъркваме добре със зехтина. След това се прибавя към супата.
Ориз със зеленчуци
Необходими продукти:
2 глави лук
30 мл. зехтин
200 г ориз
1 с. л. синап
600 мл. зеленчуков бульон
1 червена чушка
1 патладжан
2 тиквички
500 г чери домати
2 стръка пресен босилек
2 скилидки чесън
60 мл. бяло вино
60 мл. доматено пюре
50 г маслини
1 с. л. каперси
3 мариновани домати
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Нарязваме една от главите лук на ситно. Междувременно загряваме две супени лъжици зехтин в малка тенджерка. Задушаваме го за 3-4 минути. Добавяме синапа и ориза. Разбъркваме и доливаме бульона. Когато заври се покрива с капак и се оставя да се готви 35 минути. През това време загряваме фурната до 200 градуса. Обелваме доматите. Нарязваме патладжаните на кубчета и оставяме да изтече чернилката от тях. Нарязваме другата глава лук на едри кубчета. Същото правим и с тиквичките, чушките и чесъна. Добавяме при патладжаните и доматите. Намазняваме тава и слагаме зеленчуците вътре. Заливаме с останалия зехтин. Отгоре поръсваме със сол, черен ипер и босилек. Печем 20 минути. На всеки пет минути разбъркваме. Намаляваме фурната до 180°C. Вадим зеленчуците. Слагаме ориза в дълбока тава. Отгоре равномерно разпределяме зеленчуците. Поливаме обилно със соса от тях. Разреждаме доматеното пюре с виното и изливаме и тази смес отгоре. Добавяме маслините, нарязани на ситно. Могат да се добавят и каперси. Покриваме отгоре с алуминиево фолио. Слагаме във фурната за 30 минути.
Майонеза
Необходими продукти:
1 яйце
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. горчица
2 с.л. оцет
1 с.л. студена вода
400 мл олио
Начин на приготвяне: Продуктите се поставят във висок и тесен съд. Последно се налива олиото. Майонезата се избива най-лесно с пасатор. Той се спуска до дъното на съда. Издърпва се леко нагоре. Само за около половин минута майонезата е готова.
Запеканка с картофи
Необходими продукти:
1 кг картофи
50 г краве масло
100 г бекон
100 г топено сирене
100 г кашкавал
1 ч.ч. сметана
мащерка
риган
босилек
розмарин
магданоз
лавандула
1-2 склидки чесън
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Нарязваме картофите на едро и ги сваряваме в подсолена вода. Разтопяваме маслото в тиган. Нарязваме на ситно бекона. Запържваме го. При него добавяме картофите, пасирания чесън, топеното сирене, сметаната и подправките. Разбъркваме добре. Сместа се изсипва в дълбока тава. Отгоре настъргваме много кашкавал. Запичаме.
Огретен с праз
Необходими продукти:
Кора от 6 филии стар хляб
розмарин
магданоз
чесън
аншоа
сос Уорчестър
дижонска горчица
червен пипер
сол
черен пипер
прясна мащерка
Начин на приготвяне: Взимаме кората и я смиламе на едро в блендер. Нарязваме пресните подправки и чесъна. Слагаме и тях в блендер, заедно с рибата. Там е мястото да сложим и кората на лимона, маслото и пармезана и смиламе. След това почистваме праза и го нарязваме на дребно. Задушаваме го в маслото. Поръсваме със сол и черен пипер. В купа поставяме обезкостените бутчета. Нарязваме ги на парчета. Добавяме соса. Идва ред и на горчицата, червения пипер, солта и мащерката. Разбъркваме добре. Малко преди да махнем праза от огъня, доливаме сметаната и разбъркваме. Пренасяме в тавика. Отгоре подреждаме меото. Поръсваме с трохите от хлебната кора. Печем ястието на 180 градуса около час.
Грахова супа
Необходими продукти:
450 г праз лук
500 г домати
300 г грах
1 скилидка чесън
1 с.л.зехтин
125 мл бульон
1 с.л.оцет
4 яйца
4 филии хляб
1 щипка розмарин
1 щипка лют червен пипер
1 щипка сол
Начин на приготвяне: Счукваме чесъна. Запържваме го в сгорещен зехтин, в дълбока тенджера. Постепенно добавяме праза и доматите. Отгоре поръсваме с розмарина, пиперите и солта. Оставяме да ври при затворен капак за 15 минути на тих огън. След това отваряме и добавяме граха. Варим, докато стане готов. Доливаме бульона. Добре е той да е месен. Добавяме малко оцет и оставяме супата за заври отново. Чукваме директно във водата яйцата едно по едно. След пет минути ги вадим и поставяме по едно на дъното на всяка купичка, в която ще сервираме. Под тях трябва да има и по една филия хляб. Отгоре сипваме супа.