Кулинарията в страната е събрала традициите на половин континент
Русия се простира от Източна Европа през Азия до Северноатлантическия океан и има два пъти по-голяма територия от САЩ и население от 150 милиона души. Неизбежни в тази необятна държава са етническите, икономическите и културните различия и особености. Сред тях особено характерна е руската кулинарна традиция, която е и една от емблемите на Русия по света.
Първото ястие са солените „закуски” - богат асортимент от салати и мезета за неизбежните наздравици с водка. Те се състоят главно от пушени меса, консервирана риба, хайвер, мариновани гъби и разнообразие от зеленчукови салати. Едно от най-популярните предястия е т.нар. „сельодка под шуба”. Картофената салата с моркови, грах и колбас пък е световноизвестната „руска” салата. Повечето руски салати се гарнират с майонеза или заквасена сметана, което ги прави достатъчно питателни и за основно ястие.
Супата винаги е била част от руския обяд - зеленчукова, месна, с риба. Най-известната руска супа, разбира се, е боршът, ястие с леко сладникав вкус заради съдържащото се в него червено цвекло.
Руското кулинарно пиршество продължава с яхнии, пълнени зеленчуци, пържена риба и месо. Основните ястия се поднасят с гъсти, ароматни сосове, картофи или елда. Гъбените сосове са особено популярни. Любимо ястие са пелмените - кнедли, пълнени с месо.
Трапезата никога не е пълна без чашата силен чай и традиционните сладкиши - бисквити, торти, кексове. Много специфични са десертите, приготвени от ядки, марципан или черен шоколад, сушени плодове и вафлени кори.
Руска салата
Време за приготвяне – 50 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
4 картофа
4 моркова
4 яйца
300 г колбас
4 кисели краставички
300 г грах от консерва
1-2 малки глави лук
200 г майонеза
сол на вкус
Приготвяне
Сварете картофите и ги обелете. Сварете и морковите и яйцата. Охладете зеленчуците и яйцата и ги нарежете на малки кубчета. Същото направете и с лука, краставиците и колбаса. Добавете граха. Смесете с майонеза, добавете сол и разбъркайте.
Цветна салата
Време за приготвяне – 40 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
200 г сладко цвекло
2 картофа
1 кисела краставица
100 кисело зеле
2 моркова
150 г зрял италиански боб от консерва
1 глава лук
2 с.л. олио
сол и пипер на вкус
Приготвяне
Сварете и нарежете на малки кубчета цвеклото, картофите и морковите. Нарежете и краставиците и лука. Сложете свареното зеле, нарязано на ситно и боба при останалите зеленчуци. Сложете олио и сол на вкус.
Сельодка под шуба
Време за приготвяне – 45 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
1 маринована херинга
1 картоф
150 г сладко цвекло
1 яйце
1 глава лук
майонеза на вкус
Приготвяне
Нарежете херингата, отстранете костите и кожата. Нарежете филето на парчета и го сложете на дъното на голяма купа. Отгоре сложете нарязания лук. Сварете картофите, обелете ги и ги нарежете на малки кубчета. Сложете ги върху рибата и покрийте с майонеза. Нарежете свареното яйце и покрийте и слой от него. Последният слой е от задушено и настъргано цвекло, покрито с майонеза.
Борш
Време за приготвяне – 90 минути
Порции – 5 бр.
Продукти
200 г пилешко месо, без кости
2 с.л. сушени горски гъби, разкиснати във вода
300 г цвекло
200 г прясно зеле, нарязано на ленти
350 г картофи
100 г моркови
30 г корени от магданоз
100 г лук
50 г доматено пюре
30 г олио
20 г брашно
10 г захар
20 г оцет
2,5 л вода
кофичка заквасена сметана
сол на вкус
Приготвяне
Сварете месото във водата. Добавете гъбите в бульона. Настържете морковите, лука и корена магданоз, след което ги запържете. Добавете пюрето и задушавайте на слаб огън около 10 минути. Обелете и настържете цвеклото и също запържете в олио, до златисто. В бульона от пилето добавете картофите, на кубчета и зелето, на лентички и оставете да заври. Варете 15-20 минути, като намалите огъня. Изсипете всички продукти, които сте запържили, и оставете на котлона още 5 минути. 5-10 минути преди да свалите от огъня, добавете на вкус копър, магданоз, кориандър, зелен лук, дафинов лист, черен пипер, чесън. Сервирайте с 1-2 с.л. заквасена сметана.
Желе от месо
Време за приготвяне – 90 минути
Порции – 5 бр.
Продукти
1 кг свински крачета
300 г телешки джолан
1 гл. лук
5 моркова
3 бр. дафинов лист
3 зърна черен пипер
3 връзки керевиз
2 скилидки чесън
вода
сол
връзка магданоз, нарязана
50-70 мл оцет
Приготвяне
Разрежете свинските крачета на части. Сварете ги заедно с месото, зеленчуците, дафиновия лист, пипера, керевиза, чесъна за 2 часа на бавен огън. Оберете образувалата се от месото нечиста пяна. Посолете със сол и магданоз, добавете оцета. Прецедете супата. Махнете крачетата, както и морковите, лука и подправките. Нарежете месото и морковите на парчета. Сложете филийките от моркови на дъното на тавичка и върху него сложете месото. Сложете магданоза и полейте с бульона. Изстудете за повече от 4 часа. Отстранете образуваната мазнина. Сервирайте с резени лимон и магданоз.
* Ястието се нарича „Холодец” и е традиционно за руската трапеза, когато се канят гости.
Пелмени с кайма
Време за приготвяне – 80 минути
Порции – 4-6 бр.
Продукти
1 1/2 ч.ч. брашно
2 яйца
1/2 ч.л. сол
400 г кайма смес
2 глави лук, нарязани на ситно
1 ч.л. сол
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. чесън на прах
Приготвяне
Смесете брашното, яйцата, водата и 1/2 ч.л. сол. Оставете тестото да почине 30 минути. Смесете двата вида кайма, лука, 1 ч.л. сол, черния пипер и чесъна. Нарежете тестото на три сравнително равни части, които оформете във формата на цилиндър, подобно на тънка франзела. Нарежете тестото на дебели около един пръст парчета. С точилка оформете кръг в диаметър 5 см. В средата на всеки кръг сложете от омесената кайма. Отгоре покройте с втори кръг. С пръсти притеснете краищата, за да не се отворят.
Формата на пелмените наподобява тази на равиолите. Сварете пелмените във вряща подсолена вода, докато те изплуват на повърхността. Сервирайте в дълбоки чинии със заквасена сметана или в бульон.