Традиционният бигос е чудно съчетание от мръвка и зеле
Специалитет на полската кухня са невероятно качествените и с превъзходен вкус колбаси, а също така и сладките продукти и десертите, особено кексовете. Бигосът, пелмените със зеле и гъби или с месо, сармите, крем супата и телешките кюфтета - това са ястия, които задължително трябва да опитате.
Пиршеството е неразделен елемент от богатата и разнообразна полска кухня. В полската кухня голяма роля са изиграли историческите промени в продължение на стотици години. Страната през дългите години от бурната си история на окупирана и лишена от независимост, е ценила и се е грижила за своите култура и традиции, почти във всички области от живота. По тази причина, в полската кухня са приети ястия, заимствани от съседните страни и от емигрантите, което до ден днешен я превръща в разнообразна и богата регионална кухня.
Към най-популярните полски ястия със сигурност можем да включим бигоса – ястие от прясно и кисело зеле, с различни меса и гъби, сарми - зелеви листа пълнени с месо и ориз с доматен или сметанов сос или кюфтета от телешко месо, пълнени с бекон и кисели краставички. Всички те са типични зимни ястия, с които да се стоплите в студените дни.
Прието е, че полски специалитет са чистите водки. Важно е да знаете, че там съществува вековна пивоварска традиция и полската бира е ценена не само в страната, а също така и в чужбина. Никой не е усъвършенствал така изкуството за приготвяне на различни ликьори от горски или сезонни плодове като поляците, а рецептите за тяхното приготвяне се пазят строго и се предават от поколение на поколение.
Картофена полента
Време за приготвяне – 45 минути
Порции – 6 бр.
Продукти
1 кг картофи
2 яйца
100 г кашкавал
30 г масло
сол на вкус
Приготвяне
Картофите се сваряват и се обелват. Маслото се разбива с жълтъците, настъргания кашкавал и се прибавя към леко охладените и намачкани картофи. Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се прибавят към сместа. Омесва се с помощта на малко брашно тестото. Върху памучна кърпа се слага тестото и се навива на руло. Увива се кърпата и се завързват двата й края. Поставя се в съд с вряща солена вода и се вари на не много силен огън 15 минути. Изважда се полентата, оставя се малко да изстине и след това се развива кърпата. Нарязва се на филии и се залива с горещо масло.
Мариновата херинга с лук
Време за приготвяне – 60 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
500 г солена херинга
3 глави лук
250 мл олио
мляко за накисване на рибата
бахар на вкус
дафинов лист на вкус
Приготвяне
Накиснете херингата в мляко за ½ час (ще бъде по-малко солена и по-крехка). Нарежете лука на кубчета или парчета. Отцедете херингата и я нарежете на парчета с дебелина 2 см. Наредете в буркан ред лук, парчета херинга и няколко зърна бахар и дафинов лист, заливайки отделните слоеве с олио. Оставете буркана за един ден в хладилника.
Крем супа с квас
Време за приготвяне – 60 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
500 мл квас (продава се в супермаркета)
200 г наденица
1 морков
1връзка магданоз
4 картофа
1 глава лук
4 скилидки чесън
сол на вкус
черен пипер на вкус
риган на вкус
Приготвяне
В тиган запържете нарязаните лук и чесън. В 2 литра вода сварете наденицата и добавете нарязаните на кубчета зеленчуци и запържените лук и чесън. Когато зеленчуците омекнат, добавете кваса и варете на слаб огън. Добавете сол, черен пипер и риган на вкус.
Борш с месо и кисело зеле
Време за приготвяне – 70 минути
Порции – 6 бр.
Продукти
300 г пушено свинско месо
1 връзка корени за супа (или картофи)
30 г сушени гъби
300 г кисело зеле и 1 ч.ч. сок
1 глава лук
сол на вкус
15 г маргарин
1 с.л. брашно
100 г сланина
Приготвяне
Месото и гъбите се заливат с вода и се варят до омекване. Малко преди да са сварени се прибавят почистените, нарязани на дребно корени за супа. Киселото зеле се нарязва ситно и се вари в малко вода до омекване. Прецеденият месен бульон се излива върху киселото зеле. Сланината се нарязва на кубчета, а лукът се нарязва ситно и се запържва леко в сланината. Добавя се брашното. Супата се сгъстява с брашнената запръжка и се подправя. Корените за супа и гъбите се нарязват на ивици и се слагат в супата.
Картофени палачинки
Време за приготвяне – 40 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
500 г картофи
1 глава кромид лук
300 мл заквасена сметана
сол на вкус
черен пипер на вкус
олио за пържене
Приготвяне
Картофите и лукът се обелват и настъргват. Смесват се добре и се притискат така, че да се отдели максимално количество течност. Подправят се със сол и черен пипер на вкус. В тиган се налива олио и се оставя да се загрее. С лъжица се загребва от картофената смес, пуска се във врящото олио и се притиска с лъжицата, за да се получи плоска и доста тънка палачинка. Когато долната страна покафенее, палачинката се обръща и се запържва и от другата страна. Сервират се горещи със сметаната.
Задушени дреболии
Време за приготвяне – 7 часа
Порции – 8 бр.
Продукти
1.2 кг говежди дреболии
3 връзки корени за супа
1 кг говежди кости
100 г масло
4 с.л. брашно
индийско орехче на вкус
червен пипер на вкус
джинджифил на вкус
черен пипер на вкус
сол на вкус
Приготвяне
Дреболиите се изчистват основно и се изплакват неколкократно с топла вода. Кипват се, прецеждат се и още веднъж се изплакват, след което се варят 5-6 часа в бульона от костите и нарязаните на дребно корени за супа, докато омекнат. Оставят се да изстинат в бульона, в който са врели. Не бива да се изваждат от горещата вода, за да не потъмнеят. След като изстинат, нарязват се най-напред на ивици с широчина 3 см и след това съвсем тънко. От маслото и брашното се приготвя светла запръжка и се разрежда с месен бульон. Дреболиите се смесват с корените за супа и запръжката и се кипват отново. Добавят се 1/2 от ситно нарязаните подправки и лимоновият сок. Другата 1/2 от подправките се сервират отделно, за да може всеки на вкус да подправи порцията си.
Бигос
Време за приготвяне – 2 часа
Порции – 4-6 бр.
Продукти
500 г прясно зеле
500 г кисело зеле
400 г месо по избор
150 г наденица
150 пушен бекон
1 глава лук
няколко сушени гъби
няколко сушени сини сливи
1 с.л. доматено пюре
сол на вкус
черен пипер на вкус
дафинов лист
Приготвяне
Нарежете киселото зеле, залейте го с малко вряла вода и го сварете. Рендосайте прясното зеле, добавете нарязаните лук и гъби, залейте ги с вряла вода, сварете и ги добавете към киселото зеле. Нарежете месото на кубчета, запържете го и заедно с мазнината го добавете към зелето. Добавете бахара, дафиновия лист и сушените сини сливи. Наденицата и беконът също се нарязват на кубчета, запържват и се добавят към зелето. Добавете доматеното пюре. Гответе на бавен огън, подправете по вкус със сол и черен пипер.
Кекс с мак
Време за приготвяне – 60 минути
Порции –6-8 бр.
Продукти
1 ч.ч. маково семе
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
3 яйца
125 г маргарин
1 ч.л. бакпулвер
100 г счукани лешници
2 капки бадемова есенция
Приготвяне
Вечерта преди да се приготвя кекса, маковото семе се сварява и се сипва в сито да се отцеди. На следващия ден маргаринът, 3 жълтъка и захарта се разбиват добре. Добавя се мака, след това брашното с бакпулвера. Накрая се добавят есенцията, разбитите на сняг белтъци и лешниците. Изсипва се във форма за кекс намазана с масло и набрашнена. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45-50 минути.