Полската кухня изобилства от месни ястия

Полската кухня изобилства от месни ястия Лакомник

Традиционният бигос е чудно съчетание от мръвка и зеле

Полската кухня изобилства от месни ястия
Автор:Лакомник

Специалитет на полската кухня са невероятно качествените и с превъзходен вкус колбаси, а също така и сладките продукти и десертите, особено кексовете. Бигосът, пелмените със зеле и гъби или с месо, сармите, крем супата и телешките кюфтета - това са ястия, които задължително трябва да опитате.

 

Пиршеството е неразделен елемент от богатата и разнообразна полска кухня. В полската кухня голяма роля са изиграли историческите промени в продължение на стотици години. Страната през дългите години от бурната си история на окупирана и лишена от независимост, е ценила и се е грижила за своите култура и традиции, почти във всички области от живота. По тази причина, в полската кухня са приети ястия, заимствани от съседните страни и от емигрантите, което до ден днешен я превръща в разнообразна и богата регионална кухня.

Към най-популярните полски ястия със сигурност можем да включим бигоса – ястие от прясно и кисело зеле, с различни меса и гъби, сарми - зелеви листа пълнени с месо и ориз с доматен или сметанов сос или кюфтета от телешко месо, пълнени с бекон и кисели краставички. Всички те са типични зимни ястия, с които да се стоплите в студените дни.

Прието е, че полски специалитет са чистите водки. Важно е да знаете, че там съществува вековна пивоварска традиция и полската бира е ценена не само в страната, а също така и в чужбина. Никой не е усъвършенствал така изкуството за приготвяне на различни ликьори от горски или сезонни плодове като поляците, а рецептите за тяхното приготвяне се пазят строго и се предават от поколение на поколение.

 

 

Картофена полента 

 

Време за приготвяне – 45 минути

Порции – 6 бр.

 

Продукти

1 кг картофи

2 яйца

100 г кашкавал

30 г масло

сол на вкус

 

Приготвяне 

Картофите се сваряват и се обелват. Маслото се разбива с жълтъците, настъргания кашкавал и се прибавя към леко охладените и намачкани картофи. Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се прибавят към сместа. Омесва се с помощта на малко брашно тестото. Върху памучна кърпа се слага тестото и се навива на руло. Увива се кърпата и се завързват двата й края. Поставя се в съд с вряща солена вода и се вари на не много силен огън 15 минути. Изважда се полентата, оставя се малко да изстине и след това се развива кърпата. Нарязва се на филии и се залива с горещо масло.

 

Мариновата херинга с лук

 

Време за приготвяне – 60 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

500 г солена херинга

3 глави лук

250 мл олио

мляко за накисване на рибата

бахар на вкус

дафинов лист на вкус

Приготвяне

Накиснете херингата в мляко за ½ час (ще бъде по-малко солена и по-крехка). Нарежете лука на кубчета или парчета. Отцедете херингата и я нарежете на парчета с дебелина 2 см. Наредете в буркан ред лук, парчета херинга и няколко зърна бахар и дафинов лист, заливайки отделните слоеве с олио. Оставете буркана за един ден в хладилника.

 

Крем супа с квас

 

Време за приготвяне – 60 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

500 мл квас (продава се в супермаркета)

200 г наденица

1 морков

1връзка магданоз

4 картофа

1 глава лук

4 скилидки чесън

сол на вкус

черен пипер на вкус

риган на вкус

Приготвяне

В тиган запържете нарязаните лук и чесън. В 2 литра вода сварете наденицата и добавете нарязаните на кубчета зеленчуци и запържените лук и чесън. Когато зеленчуците омекнат, добавете кваса и варете на слаб огън. Добавете сол, черен пипер и риган на вкус.

 

Борш с месо и кисело зеле

 

Време за приготвяне – 70 минути

Порции – 6 бр.

 

Продукти

300 г пушено свинско месо

1 връзка корени за супа (или картофи)

30 г сушени гъби

300 г кисело зеле и 1 ч.ч. сок

1 глава лук

сол на вкус

15 г маргарин

1 с.л. брашно

100 г сланина

Приготвяне

Месото и гъбите се заливат с вода и се варят до омекване. Малко преди да са сварени се прибавят почистените, нарязани на дребно корени за супа. Киселото зеле се нарязва ситно и се вари в малко вода до омекване. Прецеденият месен бульон се излива върху киселото зеле. Сланината се нарязва на кубчета, а лукът се нарязва ситно и се запържва леко в сланината. Добавя се брашното. Супата се сгъстява с брашнената запръжка и се подправя. Корените за супа и гъбите се нарязват на ивици и се слагат в супата.

 

Картофени палачинки 

 

Време за приготвяне – 40 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

500 г картофи

1 глава кромид лук

300 мл заквасена сметана

сол на вкус

черен пипер на вкус

олио за пържене

Приготвяне 

Картофите и лукът се обелват и настъргват. Смесват се добре и се притискат така, че да се отдели максимално количество течност. Подправят се със сол и черен пипер на вкус. В тиган се налива олио и се оставя да се загрее. С лъжица се загребва от картофената смес, пуска се във врящото олио и се притиска с лъжицата, за да се получи плоска и доста тънка палачинка. Когато долната страна покафенее, палачинката се обръща и се запържва и от другата страна. Сервират се горещи със сметаната.

 

Задушени дреболии

 

Време за приготвяне – 7 часа

Порции – 8 бр.

 

Продукти

1.2 кг говежди дреболии

3 връзки корени за супа

1 кг говежди кости

100 г масло

4 с.л. брашно

индийско орехче на вкус

червен пипер на вкус

джинджифил на вкус

черен пипер на вкус

сол на вкус

Приготвяне

Дреболиите се изчистват основно и се изплакват неколкократно с топла вода. Кипват се, прецеждат се и още веднъж се изплакват, след което се варят 5-6 часа в бульона от костите и нарязаните на дребно корени за супа, докато омекнат. Оставят се да изстинат в бульона, в който са врели. Не бива да се изваждат от горещата вода, за да не потъмнеят. След като изстинат, нарязват се най-напред на ивици с широчина 3 см и след това съвсем тънко. От маслото и брашното се приготвя светла запръжка и се разрежда с месен бульон. Дреболиите се смесват с корените за супа и запръжката и се кипват отново. Добавят се 1/2 от ситно нарязаните подправки и лимоновият сок. Другата 1/2 от подправките се сервират отделно, за да може всеки на вкус да подправи порцията си.

 

Бигос

 

Време за приготвяне – 2 часа

Порции – 4-6 бр.

 

Продукти

500 г прясно зеле

500 г кисело зеле

400 г месо по избор

150 г наденица

150 пушен бекон

1 глава лук

няколко сушени гъби

няколко сушени сини сливи

1 с.л. доматено пюре

сол на вкус

черен пипер на вкус

дафинов лист

Приготвяне

Нарежете киселото зеле, залейте го с малко вряла вода и го сварете. Рендосайте прясното зеле, добавете нарязаните лук и гъби, залейте ги с вряла вода, сварете и ги добавете към киселото зеле. Нарежете месото на кубчета, запържете го и заедно с мазнината го добавете към зелето. Добавете бахара, дафиновия лист и сушените сини сливи. Наденицата и беконът също се нарязват на кубчета, запържват и се добавят към зелето. Добавете доматеното пюре. Гответе на бавен огън, подправете по вкус със сол и черен пипер.

 

Кекс с мак

 

Време за приготвяне – 60 минути

Порции –6-8 бр.

 

Продукти

1 ч.ч. маково семе

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. брашно

3 яйца

125 г маргарин

1 ч.л. бакпулвер

100 г счукани лешници

2 капки бадемова есенция

Приготвяне 

Вечерта преди да се приготвя кекса, маковото семе се сварява и се сипва в сито да се отцеди. На следващия ден маргаринът, 3 жълтъка и захарта се разбиват добре. Добавя се мака, след това брашното с бакпулвера. Накрая се добавят есенцията, разбитите на сняг белтъци и лешниците. Изсипва се във форма за кекс намазана с масло и набрашнена. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45-50 минути.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц