Есил Дюран посреща гости на турски специалитети

Есил Дюран посреща гости на турски специалитети Лакомник
Есил Дюран посреща гости на турски специалитети
Автор:Лакомник

Есил Дюран e царица на кулинарните специалитети от Изтока и не крие, че се справя доста добре с турската и арабска кухня. Като запален кулинар фолкпевицата не си поставя ограничения в кухнята и готви отлично и френски и италиански ястия.

Когато има гости или специален повод обаче винаги залага на ориенталската кухня, чиито тънкости усвоява докато живее в Турция.

Ето няколко от любимите й рецепти, които представя специално за нашите читатели.

 

Чесновка

 

Продукти

около 800 г юфка

2 кофички кисело мляко

125 г масло

1 гл. чесън

сол на вкус

Приготвяне

Юфката се слага в тенджера с подсолена вода и се вари, докато омекне. След това се изплаква със студена вода, отцежда се и се прехвърля в стъклена купа. Скилидките чесън се почистват и се пасират. Киселото мляко се разбива като за таратор, но без в него да се налива вода. Юфката се залива, разбърква се и се овкусява с чесъна. Маслото се разтопява и накрая се добавя към чесновката. Разбърква се и се поднася.

 

Пилешки сач

 

Продукти

два комплекта пилешки гърди – 600 г

100 г кашкавал

4 скилидки чесън

2 зелени чушки

2 домата

1 главa лук

5-6 с.л. зехтин

магданоз, черен пипер и сол на вкус

Приготвяне

Чушките и лукът се нарязват на шайби, а месото - на малки парченца. Нагорещеният сач се намазва със зехтин, слага се нарязаното месо и се запържва до златисто. Добавят се нарязаните лук и чушки, разбърква се и се изчаква да омекнат. Когато това стане, в сача се добавят настърганите на ситно ренде домати и счуканият чесън и внимателно се разбъркват. Огънят се намалява и в сача се добавя нарязаният на парченца кашкавал. Когато леко се стопи, сачът се сваля, поръсва се с наситнен магданоз и се сервира.

 

Коктейл с ягоди

 

100 грама от плода се измиват добре и се намачкват с вилица. Към тях се добавят супена лъжица лимонов сок, чаена лъжичка мед и чаша прясно мляко. Получената смес се разбърква с миксер. Вместо ягоди можете да използвате и малини.

 

Айран с круши

100 мл айран се смесват със 100 мл сок от круши и 1 супена лъжица мед.

 

Портокалови трици

Сокът от два портокала се смесва с 0,5 чаша мляко, 2 супени лъжици ябълков сок, 2 супени лъжици смлени пшенични трици.

 

Ананас с мед

150 г ананас, 2 супени лъжици мед, супена лъжица пшенични трици и 1/2 чаша обезмаслено мляко се смесват и разбиват с миксер. Можете да добавите и щипка канела.

Още по темата
Още по темата
Брад и Анджелина се глезят с личен готвач
Брад Пит и Анджелина Джоли не могат да постигнат съгласие по почти никой въпрос. И е цяло чудо, че двамата са заедно и все още се обичат. Разбира се, нека по-дълго е...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц