Цветовете и ароматите са важни колкото вкусът на храната, споделя актьорът
Освен звезда на театралната сцена и в сериалите, Владо Карамазов е всепризнат майстор и в кухнята. Приятелите и колегите му не могат да го нахвалят колко добре готви и за всички е празник, когато ги покани на гости. Секссимволът обаче определя по-скромно кулинарните си умения: „Не знам дали готвя наистина добре, но по-важното е, че винаги го правя с желание”. Това според него е задължително условие, за да се получат нещата край печката.
Второто условие е в кухнята да цари хармония. Тази на актьора е изцяло съобразена с правилата на фън шуй и когато обзавеждал дома си, той е следвал изцяло съветите на специалист по източната философия за интериора в апартамента си. Освен това и готви по тези правила – стреми се винаги да има хармония в ястията му.
„Цветовете и ароматите са важни колкото самите продукти. Те трябва да се подбират така че да правят едно цяло между двете енергии – ин и ян. Да има бледи и ярки краски, семпли и по-пикантни аромати”, обяснява Карамазов. Той издава и още един любопитен факт от биографията си – има диплома за професионален готвач. Получил я е в Техникума по обществено хранене в София, който е завършил.
„Влязох там, за да не се налага да уча някакви сложни неща, защото знаех, че след това ще вляза в НАТФИЗ и ще стана актьор”, признава Карамазов. А ето и рецептите за неговите специалитети.
Диетична торта
Продукти
4 яйца
200 г кафява захар
1 ч.л. ванилова есенция
1/2 ч.ч. брашно
50 г филирани бадеми
500 г диетично кисело мляко
3-4 с.л. течен мед
кора от ½ лимон, настъргана
250 г боровинки
шепа нарязани на много тънко бадеми, запържени в сух тиган
пудра захар за украса
Приготвяне
Загрейте фурната до 180 градуса. Разбийте яйцата в купа, добавете захар, ванилията и разбийте с миксера. Сипете брашното и запържените бадеми в широка купа. Докато бъркате внимателно вливайте яйчената смес.
Изсипете тестото във форма за печене и поставете във фурната за около 30-35 минути или докато придобие златист цвят. След това внимателно извадете от формата и разрежете на две равни части.
Смесете в пасатора киселото мляко, кората от лимона и меда. С получения крем намажете блата, посипете с боровинки и покрийте с втория блат. Върху него повторете отново, крем, боровинки, като за финал украсите с филираните бадеми и поръсете с пудра захар.
Риба със зелен фасул
Продукти
50 г ориз
100 г сирене тофу
40 г зелен фасул, замразен
1 с.л. сусамово масло
400 г бяла риба
2 с.л. зехтин
сол на вкус
черен пипер на вкус
½ ч.л. чили
1 перо зелен лук
Приготвяне
Сварете ориза, изцедете водата и го охладете. Нарежете тофуто на кубчета и го запържете в 1 с.л. зехтин. Загрейте останалия зехтин със сусамовото масло и запържете рибата, зеления фасул, подправете с чили, сол на вкус, ситно нарязания лук докато омекнат добре. Прибавете ориза и тофуто и запържете за 2 минути.