Любимата рецепта с по-богат вкус
Всички продукти трябва да са със стайна температура. Разбъркайте яйцата и жълтъците. Добавете малко от млякото и разбъркайте. Добавете малко от брашното и разбъркайте, така че да не останат бучки от брашното. Добавете още мляко и разбъркайте. После още брашно. Така постепенно добавете млякото и брашното, после и ванилията. Важно е да бъркате, докато брашното се разтвори и сместа е гладка. Консистенцията на микстурата трябва да е като на боза. Ако се налага добавете малко мляко до достигането й или пък брашно. Загрейте тиган с незалепващо покритие и поръсете няколко капки зехтин. Намалете огъня до средно силен. С черпак отгребете от сместа и равномерно полейте в тигана, като го вдигнете и движите така че сместа да се разнесе по цялата повърхност. Трябва да покрива дъното, но съвсем тънко. Ако сте взели прекалено много с черпака, намалете дозата при следващата палачинка. На втората вече ще знаете колко смес трябва да отгребвате за получаване на тънка палачинка. С дървена лопатка отлепете леко отстрани палачинката и я повдигнете цялата. Когато изсъхне отгоре, внимателно обърнете с лопатката и печете и от друга страна. Ще е готово след минута, така че повдигнете леко с лопатката, за да видите дали палачинката е станала златиста. Отстранете в чиния и по желание намажете отгоре с малко масло. Така пригответе и останалите палачинки, като не забравяте да капвате по малко зехтин в тигана, преди да сипете сместа.
*Сервирайте със сирене, сладко по избор, мед или течен шоколад. Може да приготвите солени палачинки, като вместо ванилия сложите 1/2 ч.л. сол и замените млякото с бира.