Необходими продукти
1 кг брашно
30 г мая
1 чаена лъжичка сол
хладка вода колкото поеме брашното
Начин на приготвяне
Маята се натрошава и се размива на каша с 1/4 чаена чаша хладка вода. Оставя се на топло да ферментира. В никакъв случай не се слага директно върху затоплени котлони, фурни или радиатори.
В подходящ съд се слагат пресятото и леко затоплено брашно, солта, втасалата мая и необходимото, за да се получи гладко тесто количество хладка вода. Омесва се, докато започне да се отделя от съда, след което се оформя на продълговато руло във вид на хляб. Поставя се в намаслена тава и се оставя в затоплено помещение да втаса. Готовото тесто се намазва отгоре с хладка вода и се пече в умерена фурна. След изваждане от фурната изпеченият хляб се завива с чиста кърпа да се задуши.