В студените дни ви предлагаме хапване на острова на вечната пролет - Тенерифе. Това малко райско кътче е сърцето на Канарския архипелаг и е автономна област на Испания. Не си мислете, че се обикаля за един ден. Когато стъпите на това място, трябва да си оставите поне една седмица, за да се насладите на всеки скрит плаж или пък възвишение. Дотогава ви предлагаме да опитате от местната кухня.
Пълнено авокадо
Необходими продукти:
2 плода авокадо
риба тон
¼ глава червен лук
1 резен целина
1 сварено яйце
½ лимон
4 с. л. майонеза
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Първо правим плънката. В купичка смесваме всички продукти без авокадото. Разбъркваме добре и поръсваме с подправките. След това разделяме плодовете на две части и отстраняваме костилката. Издълбаваме голяма част от месото на авокадото и го прибавяме към плънката. Пълним със сместа и оставяме в хладилника за поне два часа, за да се охлади и да се овкуси равномерно.
Пилешко
Необходими продукти:
300 г пилешко
200 мл сметана
2 глави лук
сок от 2 лимона
канела
олио
джинджифил
чесън
куркума
къри
400 г доматено пюре
200 мл кокосово мляко
карамфил
кардамон
канела
сол
черен пипер
червен пипер
Начин на приготвяне: Месото се маринова предварително поне за два часа. Те се намазват добре със сметаната, лимоновия сок и канелата. След това се нарязват на кубчета като за кебап. Олиото се сгорещява и месото се запържва. Вадим го и на негово място, в същата мазнина, слагаме лука. Идва ред на джинджифила и чесъна. Поръсваме с останалите подправки, но си оставяме черния и червения пипер за накрая. Връщаме месото и оставяме ястието да се готви още 20 минути.
Канарски сос
Необходими продукти:
червени чушки
чесън
кимион
черен пипер
оцет
зехтин
хляб
Начин на приготвяне: Продуктите се съчетават на вкус. Слагат се в плендер или в пасатор. Мелим дълго, докато стане еднородна, гъста смес. Сосът е подходящ за риба, месо, картофи.
Лангусти
Необходими продукти:
500 г печурки
250 г опашки от лангусти
1 глава лук
праз
1 морков
зехтин
чесън
магданоз
сол
Начин на приготвяне: Измиваме добре зеленчуците, без гъбите и ги нарязваме. Запържваме ги за кратко. Вадим ги. В същата мазнина пускаме гъбите, нарязани на ситно. Прехвърляме всичко в тенджера, заедно с олиото, в което са се пържили. Доливаме и малко вино или коняк, по желание. Варим десетина минути. Лангустите се запържват в малко зехтин и чесън. Сервираме ги в средата на чинията. Зеленчуковата смес се подрежда около тях.
Скариди
Необходими продукти:
150 г скариди
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
лимонова кора
лют червен пипер/
25 мл. бяло вино
зехтин
сол
магданоз
Начин на приготвяне: Скаридите се почистват добре и се оставят само опашките. Запържваме лука и чесъна. Когато са полуготови, добавяме и скаридите. Разбъркваме добре. Наливаме виното. Идва ред на лимонената кора. Поръсваме с магданоз. Когато стане готово, го разпределяме в чинии. Добавяме салата от авокадо като гарнитура.