Корфу е онова приказно място в Гърция, което повече от 400 години е било венецианско пристанище. По това време хората започват да го наричат „ключът към Адриатика”. Той се намира в Йонийско море.
Именно венецианското присъствие на божественото късче земя дава най-голямо отражение в кухнята на местните хора. Така те откриват царевицата, доматите и боба, донесени от чужденците. Смята се, че много от новосъздадените ястия и до днес се приготвят така, както преди векове.
Днешният символ на острова е плодът кумкуат. На външен вид прилича на нещо средно между портокал и мандарина. От него се прави местната ракия, желе, ликьор и какво ли още не.
Заек
Необходими продукти:
1 заек
2 с. л. доматено пюре
2 дафинови листа
4 с. л. оцет
150 мл зехтин
1/4 ч.л. захар
4 скилидки чесън
1 пръчица канела
сол и черен пипер
4 зърна бахар
1 стрък розмарин
150 мл червено вино
300 мл топла вода
675 г арпаджик
Начин на приготвяне:
Изчистваме добре заешкото. Режем го на порции. Поръсваме го с оцета и дафиновия лист и разбъркваме добре, за да се овкуси равномерно. Оставяме за два часа. След това изваждаме и подсушаваме. Загряваме само половината от зехтина в дълбок съд и пържим месото от всички страни. Тогава в мазнината добавяме чесъна, дафиновия лист, подправките без солта, захарта и виното. Разбъркваме леко. Доливаме малко топла вода и доматено пюре. Едва тогава посоляваме и поръсваме с черен пипер. Оставяме течността да заври. Намаляваме огъня и оставяме за един час. Останалата част от зехтина се загрява в тиган. След това идва ред на малките лукчета. Оставяме да се задушат за 15 минути. Разбърквайте често, за да станат златисти. Едва час след като се готви ястието с месо, добавяме и задушените лукчета. Разбъркваме добре. Затваряме отгоре с капак. Оставяме да се вари на слаб огън 15 минути.
Безалкохолен пунш
Необходими продукти:
100 г мед
100 мл горещо мляко
450 мл горещ чай
смлян анасон
Начин на приготвяне:
Слагаме меда в горещия чай, за да се разтопи. След това добавяме млякото и анасона. Оставяме всичко да изстине, но при стайна температура.
Пастациада
Необходими продукти:
250 г макарони
500 г телешко месо
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
150 г доматен сок
1/2 к. ч. зехтин
1/2 ч. л. краве масло
1/2 чаша сухо бяло вино
сол
канела
карамфил
захар
настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Изчистваме месото и го нарязваме на парчета. В дълбок съд загряваме зехтина и маслото. Пържим вътре месото. Добавяме и чесъна и оставяме да се задуши. Отгоре поливаме и виното. Добавяме доматения сок. Поръсваме с подправките. Доливаме вода. Оставяме да ври на умерен огън, докато месото омекне напълно. В отделен съд сваряваме макароните в подсолена вода за 15 минути. Сервираме ги заедно с месото. Заливаме всичко със соса с виното и доматения сок. Върху всяка порция настъргваме малко кашкавал.
Сладко от кумкуат
Необходими продукти:
600 г кумкуат
700 г захар
2 ч. ч. вода
2 пръчка канела
звездовиден анасон
сок от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Измиваме добре плодовете и ги почистваме от дръжките, но не ги белим. Надупчваме всеки кумкуат на няколко места с вилица. Слагаме ги да заврят в студена вода. След това температурата на котлона се намалява. Оставяме ги на тих огън за 5 минути. Изхвърляме топлата вода, отново наливаме студена и ги връщаме на печката. Правим същата процедура още 4 пъти. Накрая ги поливаме със студена вода и ги оставяме на страна. Отделно смесваме канелата и анасона, както и захарта и водата. Слагаме ги да се варят, докато сместа се сгъсти. Полученият сироп се добавя към плодовете. Отново слагаме на котлона. Пет минути варим на силен огън. Намаляваме степента на огъня и оставяме да ври, докато плодовете започнат да стават прозрачни.
Свински пържоли
Необходими продукти:
1.5 кг пържоли
4 скилидки чесън
20 г оцет
20 г сухо бяло вино
1 стрък магданоз
1 стрък розмарин
1 ч. л. сол
1 ч. л. прясно смлян черен пипер
2 с. л. зехтин
зехтин
брашно
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган наливаме зехтина. Докато той се загрява, овалваме пържолите в брашното. Запържваме от двете страни, докато покафевеят. След като станат готови ги оставяме в тенджера.
В друг тиган се слага още зехтин. Загряваме до средна степен. Задушаваме чесъна и магданоза. Когато са полуготови, слагаме сол, черен пипер и доливаме бяло вино и оцет. Разбъркваме много добре сместа. След това поливаме месото с нея. Ако сосът е малко, добавете и половин чаша вода. Сложете капак на тенджерата. Оставете да се готви на умерено силен огън за един час. Когато стане готово, добавете розмарина и сервирайте.