Испанската кухня се слави по цял свят като една от най-разнообразните в света. Тъй като страната се намира на кръстопът между Африка и Европа, там могат да се опитат както арабски ястия, така и изтънчени специалитет от Стария континент. Освен това се намерат и много еврейски и мавърски рецепти. В наши дни като задължителни съставки се явяват и типичните за Северна и Южна Америка картофи и домати. Задължителното нещо, което всеки чужденец трябва да хапне в Испания е тапас. Това са малки хапки от различни ястия, които се ползват най-вече за мезе на стотиците видове бира, както и традиционното сладко вино сангрия.
Андалуско гаспачо
Необходими продукти:
3-4 домата
50 г бял хляб без коричката
1 краставица
1 кутийка майонеза
2–3 с. л. оцет
1 с. л. магданоз
щипка захар
сол
черен пипер
кубчета лед
Начин на приготвяне: Попарваме доматите и ги обелваме. Един от доматите смесваме с накиснат във вода хляб, който е бил отцеден. Прекарват се през сито или се разбива с миксер. Разбиваме майонезата с оцета и добавяме хляба с домата. Добавяме половин литър вода, посоляваме, поръсваме с пипер, захар и накълцан лук. Доматите и краставиците нарязваме на кубчета. Слагаме и тях в супата. Посипваме с магданоз и поднасяме с кубчета лед.
Бифтек
Необходими продукти:
1 скилидка чесън
4 бифтека
1 глава кромид лук
4 сладки червени чушки
4 домата
сол и смлян черен пипер
зехтин
Начин на приготвяне: Натъркваме месото с чесън и подправяме с черен пипер, посоляваме. Пържим в сгорещен зехтин. Трябва във вътрешността да остане светлорозово. Задушаваме лука и чушките, нарязани на ситно. Там добавяме и доматите, нарязани на четвъртинки. Задушаваме още няколко минути и заливаме бифтеците. Поднасяме с бял хляб или картофено пюре.
Заек с хлебен сос
Необходими продукти:
1200-1400 г заек
1 стрък мащерка
1 стрък розмарин
5 скилидки чесън
50-70 г краве масло
50 г бекон
За марината:
2 кофички кисело мляко
1 с. л. накълцана прясна мащерка
1 с. л. накълцан пресен розмарин
4 скилидки чесън
4 глави дребен лук шалот или балучка
сол и смлян черен пипер
За соса:
1 голяма глава кромид лук
100 г хляб
250 мл сухо бяло вино
200 г телешки бульон
1 с. л. меласа (мед, кленов сироп или кафява захар)
смлян черен пипер
щипка мащерка
Начин на приготвяне: За да направим маринатата нарязваме лука на дребно, а чесънът пресоваме. В купа ги смесваме заедно с ароматнит треви, солта и смления черен пипер. Намазваме заека с приготвената смес и го оставяме в купа. Отгоре сипваме и киселото мляко. Оставяме с капак в фладилника за поне 8 часа. Обръщаме периодично. Вадим от хладилника и измиваме със студена вода. Подсушаваме. Нарязваме. Загряваме тиган с дебело дъно и слагаме половината от бекона и половината от кравето масло. Прибавяме и стръковете мащерка и розмарин, както и небелените скилидки чесън. Едва тогава слагаме и парчетата заек и запържваме до златисто, от двете страни. За да направим и соса за заека, отново започваме с лук. Той се нарязва на филийки. В загрят тиган разтопяваме останалото масло и слагаме бекона. Добавяме лука и намаляваме огъня. Задушаваме за около 7 минути, като периодично разбъркваме. Добавяме една супена лъжица от меласата и разбъркваме добре. След две минути наливаме и виното. Увеличаваме огъня и го оставяме докато виното не се изпари до половината. Подправяме със смления пипер, както и бульонът. Прибавяме и предварително запържения в масло хляб. Добавяме в тази смес и заека. Захлупваме и оставяме за около 40 минути на тих огън. След като яденето стане готово, разпределяме в чинии. Поливаме ги със соса, който преди това е смлян на пюре. Поръсваме и с мащерка.
Кексчета
Необходими продукти:
3 яйца
175 г захар
60 мл прясно мляко
190 мл зехтин
210 г брашно
5 г бакпулвер
щипка сол
1 ч. л. канела
настъргана кора от 1 лимон
захар за поръсване
Начин на приготвяне: Взимаме яйцата, които са със стайна температура. Разбиваме ги със захарта. Прибавяме смес от зехтина и млякото без да спираме миксера. Брашното разбъркваме със солта, канелата и бакпулвера. Пресяваме и прибавяме към млечно-яйчената смес. Добавяме и кората на един лимон. Всичко се прави на най-ниската скорост на миксера. Тя се увеличава до средна за около две минути едва, когато добавим и лимона. Оставяме в хладилник за час. Загряваме фурната до 250 градуса. Във форма за мъфини слагаме хартия. Слагаме тестото в найлонов плик с ръбчета. Режем едното и така ползваме плика като шприц. Пълним формите до две трети от обема им. Поръсваме със захар. Намаляваме температурата на фурната до 220 градуса и оставяме да се пече само отдолу. Печем за около 15 винути. В последната минута включваме и горното награвяне, за да се зачервят.
Крем супа от краставици
Необходими продукти:
2 краставици
1 авокадо
сок от 1/2 лимон
1 ч. л . зехтин
1 ч. л. сусамов тахан
щипка сол
ледена вода
Начин на приготвяне: Обелваме краставиците и авокадото. Нарязваме на парчета и прехвърляме в блендер. Добавяме лимоновия сок, зехтина, тахана и солта. Пасираме. Добавяме ледена вода. Крем супата се сервира студена.
Мадридска чеснова супа
Необходими продукти:
750 мл телешки бульон
200 г твърд бял хляб
4–6 скилидки чесън
1 и 1/2 ч. л. сол
2 c. л. зехтин
1 c. л. сладък червен пипер
кайенски пипер
1 c. л. оцет
4 яйца
2 c. л. нарязан зелен лук
Начин на приготвяне: Кипваме бульона. Нарязваме хляба на кубчета. Пасираме чесъна, заедно с половин чаена лъжица сол. В тиган загряваме зехтина и прибавяме чесъна и запържваме леко, за да не почернее. Пържим и хляба до златисто, поръсваме с пипер и вадим от тигана. Кипваме литър вода. В нея слагаме солта и оцета. Разбиваме яйцата в отделен съд и прибавяме към кипящата вода. Слагаме парчетата хляб в супник и заливаме с бульона. Слагаме в него и готовите вече яйца. Посипваме отгоре със зелен лук.