Топ 3 на рецептите за сладките хапки
Запазената марка на испанците от векове наред са тапас. Малките вкусни хапки, които се сервират по баровете са само добавка към интересните разговори. И двете гарантират невероятно прекарване. "Да отидем за тапас" е покана за пътешествие из безбройните клубове на иберийците.
Малките парченца месце, подправки и хлебче е съвременният наследник на шунката, която се поднасяла заедно с бирата. Преди няколко века из испанските кръчми обикаляли много мухи. Съдържателите на подобни заведения така и не успявали да се справят с тази напаст. Затова започнали да поднасят бирата с чинийка отгоре. След още няколко десетилетия, върху нея се слагало и по парченце шунка. С напредването на времето обаче вкусовете и добавките станали стотици, а чинийката върху бирата - недостатъчна да побере всички тапас. Днес тази традиция се е превърнала в истински ритуал, който не бива да се претупа за половин час. Ако тръгнете за тапас, оставете си няколко свободни часа за сладки приказки.
В последните години майсторите готвачи в Испания разказват, че са се откроили три основни рецепти за тапас. Ето ги и тях:
Със скариди
Необходими продукти:
зехтин
чили
скариди
чесън
Начин на приготвяне: Чушката се нарязва, заедно с чесъна. Разбъркват се със скаридите. Пържат се в мазнината за не повече от две минути. Нареждат се върху парченца хрупкав хляб или брускети.
Тортила
Необходими продукти:
зехтин
3 картофа
1 глава лук
6 яйца
Начин на приготвяне: Картофите и лука се нарязват на дребно. След това се пържат в зехтина. През това време разбиваме яйцата. Заливаме с тях зеленчуците в тигана и продължаваме да пържим. След като тортилата стане готова, я оставяме да изстине добре.
С маслини
Необходими продукти:
зехтин
чили
дафинов лист
чесън
мащерка
маслини
Начин на приготвяне: Нарязваме чилито и чесъна. Поставяме ги в дълбок съд, заедно с останалите продукти, но без маслините. Загряваме добре съда като не спираме да бъркаме. Оставяме да изстине. Поставяме вътре маслините цели за кратко. След това можем да ги напълним с плънка по избор.