Доматите са десерт, а чесънът се хапва на всяко ядене
И в Южна, и в Северна Корея се хапват предимно люти или добре подправени храни. Интересен факт е, че разделената на 2 страна е най-големият консуматор на чесън в света. Местните обичат много кимчи – това е най-просто казано мариновано зеле, подобно на нашето кисело. Но по същия начин може да се приготви почти всеки зеленчук.
Друг любопитен факт е, че там доматите не се приготвят в салати и ястия, а се използват за десерт. Затова и рецептите, в които участват са с мед, захар, шоколад и са доста необичайни за европейския вкус.
Вечерята в едно корейско семейство преминава в ядене на голям брой различни блюда, поставени в средата на масата, така че всеки да може да си взима от тях. Единствената лична порция е купичката с ориз.
Пикантно кимчи
Необходими продукти
450 г зеле
2 с.л. морска сол
4 ч студена вода
1 с.л. пресен чесън, нарязан на кубчета
1 с.л. пресен джинджифил, фино нарязан на кубчета
1 с.л. зелен лук, фино нарязан на кубчета
2 ч.л. едро смлян червен пипер
2 ч.л. захар
Начин на приготвяне
Взимаме само листата на зелето. Поръсваме със солта. Поливаме го с водата. Отгоре затваряме с найлоново фолио и оставяме за една нощ в хладилника. На другия ден отцеждаме и подсушаваме. Смесваме подправките и ги заливаме с чаша и половина кипяща вода. Слагаме зелевите листа в дълбока купа, отгоре поливаме със сместа от подправките. Разбъркваме много добре и оставяме така за два дни в хладилника. От време на време разклащаме добре. Обикновено това се поднася като гарнитура към друго ястие. Може да се съхранява обаче малко – до една седмица.
Телешки бут
Необходими продукти
2 пръчки печени рибени крокети (ситно нарязани)
130 г телешко, нарязано
шепа микс от замразени зеленчуци
чесън сол вода
5 гъби
1/2 ч. л. къри на прах
щипка куркума
щипка червен пипер
щипка смляно индийско орехче
щипка черен пипер
Начин на приготвяне
Кипваме водата и добавяме гъбите, рибните крокети, телешкото, чесъна и солта. Оставяме всичко да заври. Когато това стане, добавяме и зеленчуковия микс, както и подправките.
Домати с мед
Необходими продукти
зрели домати
мед
Начин на приготвяне
Нарязваме доматите на шайби, поръсваме всяка отделна филийка с мед.
Свинско със соев сос
Необходими продукти
500 г свинско месо
1 глава кромид лук
1 с. л. захар
2 с. л. зехтин
2 дафинови листа
5 с. л. соев сос
сол
смлян черен пипер
Начин на приготвяне
Нарязваме свинското на кубчета като за шишчета. Отгоре нарязваме лука, поръсваме със захарта и дафиновите листа. Овкусяваме със соев сос и черен пипер. Разбъркваме добре. След това прехвърляме в тава и печем на предварително загрята до 200 градуса фурна. Печем около 40 минути.