В Корея хапват ориз и пикантни мръвки

В Корея хапват ориз и пикантни мръвки Лакомник

Доматите са десерт, а чесънът се хапва на всяко ядене

В Корея хапват ориз и пикантни мръвки
Автор:Лакомник

И в Южна, и в Северна Корея се хапват предимно люти или добре подправени храни. Интересен факт е, че разделената на 2 страна е най-големият консуматор на чесън в света. Местните обичат много кимчи – това е най-просто казано мариновано зеле, подобно на нашето кисело. Но по същия начин може да се приготви почти всеки зеленчук.

Друг любопитен факт е, че там доматите не се приготвят в салати и ястия, а се използват за десерт. Затова и рецептите, в които участват са с мед, захар, шоколад и са доста необичайни за европейския вкус.

Вечерята в едно корейско семейство преминава в ядене на голям брой различни блюда, поставени в средата на масата, така че всеки да може да си взима от тях. Единствената лична порция е купичката с ориз. 

 

 

Пикантно кимчи

 

Необходими продукти

450 г зеле

2 с.л. морска сол

4 ч студена вода

1 с.л. пресен чесън, нарязан на кубчета

1 с.л. пресен джинджифил, фино нарязан на кубчета

1 с.л. зелен лук, фино нарязан на кубчета

2 ч.л. едро смлян червен пипер

2 ч.л. захар

Начин на приготвяне

Взимаме само листата на зелето. Поръсваме със солта. Поливаме го с водата. Отгоре затваряме с найлоново фолио и оставяме за една нощ в хладилника. На другия ден отцеждаме и подсушаваме. Смесваме подправките и ги заливаме с чаша и половина кипяща вода. Слагаме зелевите листа в дълбока купа, отгоре поливаме със сместа от подправките. Разбъркваме много добре и оставяме така за два дни в хладилника. От време на време разклащаме добре. Обикновено това се поднася като гарнитура към друго ястие. Може да се съхранява обаче малко – до една седмица.    

 

Телешки бут    

 

Необходими продукти

2 пръчки печени рибени крокети (ситно нарязани)

130 г телешко, нарязано

шепа микс от замразени зеленчуци

чесън сол вода

5 гъби

1/2 ч. л. къри на прах

щипка куркума

щипка червен пипер

щипка смляно индийско орехче

щипка черен пипер    

Начин на приготвяне

Кипваме водата и добавяме гъбите, рибните крокети, телешкото, чесъна и солта. Оставяме всичко да заври. Когато това стане, добавяме и зеленчуковия микс, както и подправките.   

 

Домати с мед

 

Необходими продукти

зрели домати

мед  

Начин на приготвяне

Нарязваме доматите на шайби, поръсваме всяка отделна филийка с мед.

 

Свинско със соев сос

 

Необходими продукти

500 г свинско месо

1 глава кромид лук

1 с. л. захар

2 с. л. зехтин

2 дафинови листа

5 с. л. соев сос

сол

смлян черен пипер    

Начин на приготвяне  

Нарязваме свинското на кубчета като за шишчета. Отгоре нарязваме лука, поръсваме със захарта и дафиновите листа. Овкусяваме със соев сос и черен пипер. Разбъркваме добре. След това прехвърляме в тава и печем на предварително загрята до 200 градуса фурна. Печем около 40 минути.

Още по темата
Още по темата
Тайланд изкушава с магически вкусове
Запознанството с тайландската кухня може да бъде доста стряскащо, ако започне около сергията с буболечки. Заради обичая да си набавят белтъчини чрез червеи, скакалци,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц