Испанска фиеста от вкусове

Испанска фиеста от вкусове Лакомник

Опитайте гаспачо, паеля и морски специалитети

Испанска фиеста от вкусове
Автор:Лакомник

 

Испания е страна с богат бит и култура, която съществува от векове. Испанската кухня е добре известна в Европа с морските си дарове и колоритните си зеленчукови комбинации. Много от нейните ястия попадат в каталози с рецепти по здравословно семейно хранене, като част от така популярната средиземноморска диета.

Редица исторически събития оказват влияние върху културното наследство на Испания, а това повлиява и върху развитието на кулинарния свят. Само добрите познавачи знаят, че в тази страна има осем гастрономически зони и навсякъде в нея съществуват фирмени ястия и напитки. Независимо от това, че отделните зони се отличават със собствен стил и колорит, те все пак имат някои общи черти.

На всяка испанска трапеза присъства зехтинът, чесънът, ароматните подправки, и най-вече виното, което пък от своя страна ни навежда над мисълта, че испанската кухня е една от здравословните кухни. Широко приложение в нея намират и подправките: шафран, розмарин, майорана, мускатно орехче и др.

Испания е прославена и със своите шунки и кашкавали. На особена почит в страната е хлябът, натрит с чесън, залят с масло и поднесен с домати. Друго известно ястие, превърнало се във визитка на Андалусия и Валенсия, е студената доматена супа „гаспачо”, която се поднася с прясно изпечени хлебчета.

В страната на баските, на север в Испания, приготвят невероятни рибни блюда.

Посетите ли Испания, непременно трябва да опитате крехкото печено „касуела”, колбасите „фует” и соса „аллиоли” на Каталуня, а когато се отбиете във Валенсия, непременно ще ви нагостят с паеля - елегантно съчетание на ориз с морски дарове, култовото ястие на испанската кухня! Историята разказва, че беден испански рибар поканил на вечеря своята любима, събрал всички продукти, които се намирали в дома му и ги задушил заедно. Така се появило изисканото ястие „para ella” – „за нея”.

 

 

Паеля

 

Време за приготвяне - 80 минути

6 порции

 

Продукти

300 г месести домати

1/2 бр. охладена кокошка (460 г обезкостено месо с кожата)

175 г свинско филе

200 г миди

6 бр. малки рака (125 г рачешко месо или рулца)

150 г грах

250 г кръгъл ориз

1 бр. червена чушки

1 бр. глава кромид лук

3 бр. скилидки чесън

4 с.л. зехтин

1/2 бр. лимон

Подправки:

сол

млян черен пипер

2 гр. шафран

1 ч. л. червен пипер

1 дафинов лист

1 пакет и 1/4 от сух месен бульон

 

Приготвяне

Фурната се загрява до 250 градуса. Чушката се изпича, обелва се и се изчиства от семената, след което се нарязват на тънки ивички. Кромидът и чесънът се нарязват на ситно, а грахът се бланшира. Кокошката се разделя на 6 порции, свинското месо се нарязва на кубчета. Първо запържваме кокошето месо, осолено и подправено с черен пипер, а след това свинското месо и мидите. Рачетата първо се сваряват, а след това се запържват до червено.

В останалия зехтин се запържват кромидът и чесънът, добавят се доматите и грахът, а след това шафранът, черният и червеният пипер, дафиновият лист и солта. Бульонът се кипва и в него се добавя оризът, вари се 25 мин, след което се изсипва в тава, добавят се нарязаните чушки, върху тях се разстилат изпърженото месо и морските дарове, запича се още 15 мин. Поднася се с тавата.

 

Андалуско гаспачо

 

Време за приготвяне - 10 минути

4 порции

 

Продукти

50 г бял хляб от меката сърцевина без кората

4 бр. средни по големина домата (380 г)

1 бр. среден размер краставица

1 майонеза

2-3 с.л. оцет

1 ч.л. захар

кубчета лед

Подправки:

1 с.л. магданоз

сол

черен пипер

 

Приготвяне

Доматите се попарват и обелват, като най-големият се смесва с накиснат и отцеден хляб и се разбива в миксер. Майонезата се разбива с оцета и се добавя към сместа от хляба и домата. Добавя се 1/2 л. вода, посолява се, подправя се с пипер, захар и накълцан лук. Останалите домати и краставицата се нарязват на кубчета и се слагат в супата. Посипва се с магданоз и се поднася с кубчета лед.

 

Песто де Ла Манча

 

Време за приготвяне - 60 минути

6 порции

 

Продукти

100 г пилешка шунка

2 бр. средни по големина патладжана или тиквички (1 кг)

4 бр. червени чушки (480 г)

2 бр. глави кромид лук (220 г)

10 бр. средно големи домата (1,25 кг)

4 бр. твърдо сварени яйца

50 мл зехтин или кокосово масло

Подправки:

1/4 китка магданоз

сол

черен пипер

 

Приготвяне

В зехтина на тефлонов тиган се запържват ситно нарязаните шунка, кромид и чесън. Когато лукът се зачерви, се добавят патладжаните, нарязани на кубчета, чушките, нарязани на ивици и солта. Всичко се пържи на слаб огън около 10 мин. Добавят се доматите, предварително попарени и обелени, магданозът и ястието къкри още 30 мин. на слаб огън. Готовото песто се сервира, декорирано с кръгчета твърдо сварени яйца.

 

Чуроз

 

Време за приготвяне - 30 минути

6 порции

 

Продукти

2 ч.ч. вода 

250 г пресято брашно

1 ч.л. сол

олио за пържене

 

Приготвяне

Смесете водата и солта и я сложете в тенджера на котлона. Когато заври изсипете брашното наведнъж, и започнете да бъркате енергично с дървена лъжица, до получаването на тесто. Отдръпнете от огъня и продължете да бъркате, до хомогенност. Сгорещете мазнината. Оформете от тестото плитки и ги увийте като катарама. Пържете до златисто. Изваждайте поничките с решетъчна лъжица и отцедете добре върху кухненска хартия. Сервирайте ги горещи, поръсени с пудра захар.

 

Тортила

 

Време за приготвяне - 40 минути

4 порции

 

Продукти

4 средни картофа, обелени и фино нарязани

6 яйца

1 глава лук, накълцана на ситно

1 зелена чушка, нарязана на ситно

150 мл.зехтин

сол

 

Приготвяне

Изпържете картофите в мазнината. В същата мазнина изпържете лука и чушката, докато омекнат. Отцедете зеленчуците добре върху кухненска хартия. Разбийте яйцата в купа и подправете със сол и черен пипер, на вкус. Добавете картофите и зеленчуците и объркайте всичко добре. Пържете в тиган с малко мазнина, на среден огън, като омлет. Когато тортилата се захване отдолу, намалете огъня и сложете капак на тигана. След около 10 минути, с помощта на голяма плитка чиния, обърнете омлета. Пържете още няколко минутки, до готовност.

 

Бяло гаспачо

 

Време за приготвяне - 40 минути

4 порции

 

100 г обелени бадеми

4 филии бял хляб (без кората)

3 ск. чесън

75 мл зехтин

600 мл вода

2 с.л. оцет

1/2 вр. магданоз

сол

 

Приготвяне

Хлябът се накисва за 30 минути във вода. След това заедно с бадемите и чесъна се пюрира, като същевременно се налива на тънка струйка зехтин, така че да стане хомогенен крем.

Добавят се водата и оцетът и се пюрира до хомогенизиране. Овкусява се със сол.

Оставя се да се охлади добре в хладилник (2 - 3 часа), след което се сервира, поръсена със ситно нарязан магданоз.

 

Яхния от риба тон „Мармита”

 

Време за приготвяне - 60 минути

8 порции

 

2 кг картофи (червени)

1 кг филе от риба тон

75 мл зехтин

2 глави лук

2 ск. чесън

1 зелена чушка

1 сушена люта чушка

1 ч.л. червен пипер

морска сол

 

Приготвяне

Сушената чушка се слага да кисне в гореща вода за около 20 мин. След това се изважда, почиства от семките и дръжката, обелва се и месестата част се оставя.

Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета. Рибата тон се нарязва на хапки и се посолява.

В подходяща тенджера се загрява зехтинът, след което се добавят нарязаният на ситно лук, месото от сушената чушка и нарязаната на ивици зелена чушка. Задушава се около 5 мин., като се бърка.

Добавят се картофите, червеният пипер и се овкусява с малко сол. Залива се с вода, така че съставките да са покрити с около 4 см. вода. Оставя се да заври, след което се намалява и се оставя да къкри докато картофите са готови (около 30 мин.).

Добавя се рибата тон и се оставя да ври около 10 мин., след което се сваля от котлона и се оставя да престои 30 мин. 1-2 картофа от яхнията се смачкват с вилица и ястието се разбърква, за да се придаде консистенция на бульона.

Сервира се горещо в дълбоки чинии или широки купички.

 

Нуга по каталунски

 

Време за приготвяне - 40 минути

4 порции

 

1.5 ч. мед

2 яйчни белтъка, стегнато разбити

200 г бадеми, печени

100 г лешници, печени

готварска оризова хартия

 

Приготвяне

Медът се загрява в дебелостенен тиган на средна температура. Бърка се с дървена лъжица, докато започне да завира, след което се сваля от огъня. Продължава се да се бърка и се добавя яйчният белтък, след което се връща обратно на котлона. Бърка се докато се сгъсти, след което се добавят предварително загретите ядки.

Сместа се разстила върху оризовата хартия, подравнява се и се покрива с втори лист хартия. Отгоре се слага някаква тежест и се оставя да изстине.

 

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц