Опитайте гаспачо, паеля и морски специалитети
Испания е страна с богат бит и култура, която съществува от векове. Испанската кухня е добре известна в Европа с морските си дарове и колоритните си зеленчукови комбинации. Много от нейните ястия попадат в каталози с рецепти по здравословно семейно хранене, като част от така популярната средиземноморска диета.
Редица исторически събития оказват влияние върху културното наследство на Испания, а това повлиява и върху развитието на кулинарния свят. Само добрите познавачи знаят, че в тази страна има осем гастрономически зони и навсякъде в нея съществуват фирмени ястия и напитки. Независимо от това, че отделните зони се отличават със собствен стил и колорит, те все пак имат някои общи черти.
На всяка испанска трапеза присъства зехтинът, чесънът, ароматните подправки, и най-вече виното, което пък от своя страна ни навежда над мисълта, че испанската кухня е една от здравословните кухни. Широко приложение в нея намират и подправките: шафран, розмарин, майорана, мускатно орехче и др.
Испания е прославена и със своите шунки и кашкавали. На особена почит в страната е хлябът, натрит с чесън, залят с масло и поднесен с домати. Друго известно ястие, превърнало се във визитка на Андалусия и Валенсия, е студената доматена супа „гаспачо”, която се поднася с прясно изпечени хлебчета.
В страната на баските, на север в Испания, приготвят невероятни рибни блюда.
Посетите ли Испания, непременно трябва да опитате крехкото печено „касуела”, колбасите „фует” и соса „аллиоли” на Каталуня, а когато се отбиете във Валенсия, непременно ще ви нагостят с паеля - елегантно съчетание на ориз с морски дарове, култовото ястие на испанската кухня! Историята разказва, че беден испански рибар поканил на вечеря своята любима, събрал всички продукти, които се намирали в дома му и ги задушил заедно. Така се появило изисканото ястие „para ella” – „за нея”.
Паеля
Време за приготвяне - 80 минути
6 порции
Продукти
300 г месести домати
1/2 бр. охладена кокошка (460 г обезкостено месо с кожата)
175 г свинско филе
200 г миди
6 бр. малки рака (125 г рачешко месо или рулца)
150 г грах
250 г кръгъл ориз
1 бр. червена чушки
1 бр. глава кромид лук
3 бр. скилидки чесън
4 с.л. зехтин
1/2 бр. лимон
Подправки:
сол
млян черен пипер
2 гр. шафран
1 ч. л. червен пипер
1 дафинов лист
1 пакет и 1/4 от сух месен бульон
Приготвяне
Фурната се загрява до 250 градуса. Чушката се изпича, обелва се и се изчиства от семената, след което се нарязват на тънки ивички. Кромидът и чесънът се нарязват на ситно, а грахът се бланшира. Кокошката се разделя на 6 порции, свинското месо се нарязва на кубчета. Първо запържваме кокошето месо, осолено и подправено с черен пипер, а след това свинското месо и мидите. Рачетата първо се сваряват, а след това се запържват до червено.
В останалия зехтин се запържват кромидът и чесънът, добавят се доматите и грахът, а след това шафранът, черният и червеният пипер, дафиновият лист и солта. Бульонът се кипва и в него се добавя оризът, вари се 25 мин, след което се изсипва в тава, добавят се нарязаните чушки, върху тях се разстилат изпърженото месо и морските дарове, запича се още 15 мин. Поднася се с тавата.
Андалуско гаспачо
Време за приготвяне - 10 минути
4 порции
Продукти
50 г бял хляб от меката сърцевина без кората
4 бр. средни по големина домата (380 г)
1 бр. среден размер краставица
1 майонеза
2-3 с.л. оцет
1 ч.л. захар
кубчета лед
Подправки:
1 с.л. магданоз
сол
черен пипер
Приготвяне
Доматите се попарват и обелват, като най-големият се смесва с накиснат и отцеден хляб и се разбива в миксер. Майонезата се разбива с оцета и се добавя към сместа от хляба и домата. Добавя се 1/2 л. вода, посолява се, подправя се с пипер, захар и накълцан лук. Останалите домати и краставицата се нарязват на кубчета и се слагат в супата. Посипва се с магданоз и се поднася с кубчета лед.
Песто де Ла Манча
Време за приготвяне - 60 минути
6 порции
Продукти
100 г пилешка шунка
2 бр. средни по големина патладжана или тиквички (1 кг)
4 бр. червени чушки (480 г)
2 бр. глави кромид лук (220 г)
10 бр. средно големи домата (1,25 кг)
4 бр. твърдо сварени яйца
50 мл зехтин или кокосово масло
Подправки:
1/4 китка магданоз
сол
черен пипер
Приготвяне
В зехтина на тефлонов тиган се запържват ситно нарязаните шунка, кромид и чесън. Когато лукът се зачерви, се добавят патладжаните, нарязани на кубчета, чушките, нарязани на ивици и солта. Всичко се пържи на слаб огън около 10 мин. Добавят се доматите, предварително попарени и обелени, магданозът и ястието къкри още 30 мин. на слаб огън. Готовото песто се сервира, декорирано с кръгчета твърдо сварени яйца.
Чуроз
Време за приготвяне - 30 минути
6 порции
Продукти
2 ч.ч. вода
250 г пресято брашно
1 ч.л. сол
олио за пържене
Приготвяне
Смесете водата и солта и я сложете в тенджера на котлона. Когато заври изсипете брашното наведнъж, и започнете да бъркате енергично с дървена лъжица, до получаването на тесто. Отдръпнете от огъня и продължете да бъркате, до хомогенност. Сгорещете мазнината. Оформете от тестото плитки и ги увийте като катарама. Пържете до златисто. Изваждайте поничките с решетъчна лъжица и отцедете добре върху кухненска хартия. Сервирайте ги горещи, поръсени с пудра захар.
Тортила
Време за приготвяне - 40 минути
4 порции
Продукти
4 средни картофа, обелени и фино нарязани
6 яйца
1 глава лук, накълцана на ситно
1 зелена чушка, нарязана на ситно
150 мл.зехтин
сол
Приготвяне
Изпържете картофите в мазнината. В същата мазнина изпържете лука и чушката, докато омекнат. Отцедете зеленчуците добре върху кухненска хартия. Разбийте яйцата в купа и подправете със сол и черен пипер, на вкус. Добавете картофите и зеленчуците и объркайте всичко добре. Пържете в тиган с малко мазнина, на среден огън, като омлет. Когато тортилата се захване отдолу, намалете огъня и сложете капак на тигана. След около 10 минути, с помощта на голяма плитка чиния, обърнете омлета. Пържете още няколко минутки, до готовност.
Бяло гаспачо
Време за приготвяне - 40 минути
4 порции
100 г обелени бадеми
4 филии бял хляб (без кората)
3 ск. чесън
75 мл зехтин
600 мл вода
2 с.л. оцет
1/2 вр. магданоз
сол
Приготвяне
Хлябът се накисва за 30 минути във вода. След това заедно с бадемите и чесъна се пюрира, като същевременно се налива на тънка струйка зехтин, така че да стане хомогенен крем.
Добавят се водата и оцетът и се пюрира до хомогенизиране. Овкусява се със сол.
Оставя се да се охлади добре в хладилник (2 - 3 часа), след което се сервира, поръсена със ситно нарязан магданоз.
Яхния от риба тон „Мармита”
Време за приготвяне - 60 минути
8 порции
2 кг картофи (червени)
1 кг филе от риба тон
75 мл зехтин
2 глави лук
2 ск. чесън
1 зелена чушка
1 сушена люта чушка
1 ч.л. червен пипер
морска сол
Приготвяне
Сушената чушка се слага да кисне в гореща вода за около 20 мин. След това се изважда, почиства от семките и дръжката, обелва се и месестата част се оставя.
Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета. Рибата тон се нарязва на хапки и се посолява.
В подходяща тенджера се загрява зехтинът, след което се добавят нарязаният на ситно лук, месото от сушената чушка и нарязаната на ивици зелена чушка. Задушава се около 5 мин., като се бърка.
Добавят се картофите, червеният пипер и се овкусява с малко сол. Залива се с вода, така че съставките да са покрити с около 4 см. вода. Оставя се да заври, след което се намалява и се оставя да къкри докато картофите са готови (около 30 мин.).
Добавя се рибата тон и се оставя да ври около 10 мин., след което се сваля от котлона и се оставя да престои 30 мин. 1-2 картофа от яхнията се смачкват с вилица и ястието се разбърква, за да се придаде консистенция на бульона.
Сервира се горещо в дълбоки чинии или широки купички.
Нуга по каталунски
Време за приготвяне - 40 минути
4 порции
1.5 ч. мед
2 яйчни белтъка, стегнато разбити
200 г бадеми, печени
100 г лешници, печени
готварска оризова хартия
Приготвяне
Медът се загрява в дебелостенен тиган на средна температура. Бърка се с дървена лъжица, докато започне да завира, след което се сваля от огъня. Продължава се да се бърка и се добавя яйчният белтък, след което се връща обратно на котлона. Бърка се докато се сгъсти, след което се добавят предварително загретите ядки.
Сместа се разстила върху оризовата хартия, подравнява се и се покрива с втори лист хартия. Отгоре се слага някаква тежест и се оставя да изстине.