Тайланд изкушава с магически вкусове

Тайланд изкушава с магически вкусове Лакомник

Сладко, люто и солено се преплитат в екзотичната източна кухня

Тайланд изкушава с магически вкусове
Автор:Лакомник

Запознанството с тайландската кухня може да бъде доста стряскащо, ако започне около сергията с буболечки. Заради обичая да си набавят белтъчини чрез червеи, скакалци, скорпиони, водни кончета, бръмбари-гмуркачи или копринени буби, народите на Югоизточна Азия често са считани за хора с екстравагантни хранителни навици.

 

В ежедневието си, обаче, те с необясними рутина и равнодушие поглъщат ястия, заради които кулинарите на Стария континент са готови да пропътуват 10 000 километра на изток.

За либерално настроени хора с вкус към храната, Тайланд е едно от преживяванията на живота. Името на полуостров Индокитай определя доста точно характера на местната кухня. Тя смесва индийско и китайско влияние в милиони вариации при приготвянето на пресни скариди, стриди, десетки видове риби и миди, сложни сосове, фин ориз, пресни зеленчуци, и недостъпни в Европа плодове.

Друг интересен навик са вездесъщите шишчета. Тайландската кухня е изключително богата на закуски - малки парченца храна, от които местните хора похапват непрекъснато.

Лимоновата трева е абсолютната доминанта в местната кухня. Тя е подправка със странен характер. Първото запознанство с нея е доста стресиращо. За няколко мига (или за няколко дни) след първата дегустация, човек има усещането, че е пил лимонов одеколон. Проблемът е, че след като му отмине, този одеколон започва да му липсва.

В Тайланд има желязно правило: най-вкусно готвят на улицата. Колички и щандове са пръснати по улиците, пазарите, пристанищата, железопътните гари, под и над мостовете, и изобщо навсякъде, където е имало няколко свободни квадратни метра.

 

Салата рукола с чили сос

Време за приготвяне – 20 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

500 г патладжан

200 г рукола

50 мл соев сос

30 мл сусамово олио

20 мл фъстъчено олио

30 мл тайландски чили сос

3 скилидки чесън

захар, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

Патладжаните се обелват и режат на филии около 1 см. Подреждат се в намаслена тава по дъното и се пекат на 200 градуса около 15 минути. Приготвя се дресинг от счукания месън, соевия сос, сусамово и фъстъчено олио, чили соса, сол, захар и пипер. Заливат се патладжаните, които са предварително поставени в чиния върху канапе рукола.

 

Супа от скариди

Време за приготвяне – 50 минути

Порции – 4-6 бр.

 

Продукти

16-20 големи скариди, изчистени

1/2 връзка пресен лук

2 стръка лимонена трева

2 ск. чесън

2 моркова

2 корена кориандър

150 мл кокосово мляко

4 с.л. рибен сос

1/2 ч.л. шафран

1/4 индийско орехче

2 с.л. сок от зелен лимон

3 малки люти чушки

черен пипер на вкус

2-3 китайски гъби

Приготвяне

Лукът, чесънът и лимонената трева се нарязват и се запържват в мазнина. Лютите чушки, без семките, и кориандъра се счукват в хаванче и се добавят в тигана. След 5 минути се добавят водата, сотираните и нарязани на тънки шайби моркови и подправките. След като се свари (20-25 минути) се прави застройка от кокосовото мляко и лимоновия сок. Добавя се във врящата супа заедно със скаридите и след около 2-3 минути се сваля от огъня. Добавя се рибен сос и по желание - гъбите.

 

Кюфтенца от риба

Време за приготвяне – 45 минути

Порции – 4 бр.

Продукти

1 кг рибно филе по избор

1 гл. лук

1 малка люта чушка, почистена

6-8 ч.л. галета

1 яйце

2 ч.л. готов сос за риба

сокът на половин лимон

1 ч.л. лимонова трева, нарязана на ситно (по желание)

2 ч.л. настърган пресен джинджифил

2 ч.л. кориандър, нарязан на дребно

щипка захар

щипка сол

1-2 ч.л. олио

пресен кориандър и лимонова трева за гарниране

чили сос или сладък соев сос за сервиране

Приготвяне

С миксер смесете рибата, нарязана на малки парчета, чушката и лука. Сложете и другите продукти и смесете добре. Сместа трябва да е мека и да лепне. Покрийте с фолио и сложете в хладилника за половин час. След това отново омесете добре. Намажете скарата с мазнина и загрейте на силен огън. Оформете в шепа малки кюфтенца и ги печете на скарата за около 3-4 минути и от двете страни. Ако е необходимо мажете по-често скарата с мазнина, за да не залепват кюфтенцата. Гарнирайте с кориандър и лимонова трева и поднесете със сос.

 

Пържени спагети

 

Време за приготвяне – 30 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

170 г оризови спагети

2 яйца

3 с.л. чесън, нарязан на ситно

3 с.л. лук, нарязан на ситно

120 г свинско

120 г пресни скариди

3 ч.ч. олио

За соса:

1 домат

2 с.л. сок от тамаринд (или мандарини)

2 с.л. сок от зелен лимон

2 с.л. захар

1 с.л. лимонена кора

1 с.л. рибен сос

Приготвяне

Загрейте 3 чаши олио. Натрошете оризовите спагети. Потопете не големи порции от спагетите във врящото олио. Когато покафенеят веднага извадете. Готовите спагети поставете върху хартиена кърпа, за да се подсушат.

Разбийте яйцата с вилица, след това излейте във врящото олио. Извадете ги и ги нарежете на лентички. Оставете част от олиото в тигана и запържете в него маринования чесън и лука. Нарежете свинското и запържете. Почистете, нарежете и запържете скаридите. Смесете и поставете в чиния всички съставки за соса.

Сервирайте макароните с месото. Сосът се сервира в малки съдове, за да може всеки по време на хранене да полива ястието с него.

 

Тайландски месни рулца

 

Време за приготвяне – 40 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

4-6 сухи китайски гъби

30 мл олио

2 ск. чесън, нарязани на ситно

2 люти червени чушки, без семките, нарязани на ситно

220 г накълцано или смляно свинско месо

50 г сварени обелени скариди

2 с.л. готов рибен сос

1 ч.л. захар

1 морков, нарязан на тънки ивички

50 г бамбукови кълнове, нарязани на дребно

50 г соеви кълнове

2 стръка зелен лук, нарязани на ивички

1 с.л. ситно нарязан кориандър

2 с.л. брашно

24 броя кори за пролетни рулца – квадрати със страна 15 см (или готови кори за баница)

черен пипер на вкус

олио за пържене

Приготвяне

Накиснете гъбите в топла вода за 30 минути, отцедете и нарежете на тънки ивички. Загрейте дълбок тиган (уок), добавете олиото и след като се загрее добавете чесъна и лютите чушки и пържете около 30 секунди. Добавете смляното свинско месо и пържете като разбърквате докато месото покафенее. Добавете гъбите и скаридите. Подправете със рибен сос, захар и черен пипер. Извадете, отцедете от излишната мазнина и поставете в купа. Добавете към месото моркова, бамбуковите кълнове, соевите кълнове и ситно нарязания кориандър и разбъркайте добре.

Разбъркайте брашното с малко вода докато се получи гъста каша. Ако използвате кори за баница, нарежете ги на квадрати със страна 15 см. Сложете по 1 с.л. от пълнежа в центъра на квадрата. Прехвърлете долния ръб върху пълнежа и подпъхнете краищата. Намажете горния ръб с брашнената каша и увийте на стегнато руло. По същия начин направете всички рулца.

Загрейте голямо количество олио в тиган уок и изпържете рулцата на порции за около 2-3 минути или докато станат златисти и хрупкави. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги оставете върху кухненска хартия или решетка да се отцедят от мазнината. Сервирайте горещи със тайландски сладък чили сос.

 

Портокалови банани

 

Време за приготвяне – 20 минути

Порции – 6 бр.

 

Продукти

6 банана

60 г масло

60 г захар

4 с.л. сок от зелен лимон

1 ч.л. настъргана портокалова кора

1 с.л. джинджифил

6 с.л. портокалов ликьор

сладолед за гарниране

Приготвяне

Загрейте маслото в тиган докато се разтопи. Прибавете джинджифила, захарта, сока от лайм и портокаловата кора. Разбъркайте добре. Нарежете бананите по дължина на две. С вътрешната част надолу ги поставете в сместа в тигана и ги оставете вътре за около 1-2 минути, докато сосът започне да се сгъстява.

Прибавете към всичко това и портокаловия ликьор. С лъжица загребвайте от соса и поливайте бананите. Сложете ги още топли в чинии, полейте ги със сос и гарнирайте с топка сладолед.

 

Банани в тайландска панировка

 

Време за приготвяне – 25 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

3 банана

2 жълтъка

1 ч.ч. ледено студена вода

1 ½ ч.ч. брашно

1 пак. ванилова захар

щипка канела

олио за пържене

Приготвяне

Бананите се нарязват на колелца, около половин сантиметър на дебелина. Другите продукти се объркват до много гъста каша. В малък съд се загрява олио, бананите се топят в панировката и се пържат. Може да се сервира със сладолед или със сладко от ягоди, боровинки.

 

Още по темата
Още по темата
Екзотичната кухня на Индия
В индийската кухня са преплетени толкова много вкусове и толкова много миризми, които е трудно да се опишат. Изключително богато разнообразие на аромати,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц