Млякото и бобовите култури са на почит
Кухнята на Армения е обединила в себе си едни от най-обикновените продукти на света. Комбинациите между тях и начинът им на приготвяне обаче ги правят необикновени. Едно обаче е сигурно – специалитетите са здравословни. Освен шишовете и хлебните пити, с които арменците са известни по света, те задължително слагат на трапезите си и много вкуснотии от зеленчуци и бобови култури, има и много мляко.
Схторац
Необходими продукти:
1 средно голям патладжан
За плънката:
60 г цедено кисело мляко
100 г сирене
копър
див чесън
бял пипер
Начин на приготвяне:
Патладжанът се нарязва на филийки по дължина. Осолява се и се оставя 15 мин, за да изтече горчивият му сок. След това филийките се измиват и подсушават със салфетка. Пържи се в загрята мазнина до златистокафяв цвят. Отцежда се и се оставя да изстине. Плънката се приготвя, като сиренето се настъргва на ситно и се разбърква с цеденото кисело мляко, подправя се с белия пипер, копъра и дивия чесън. От готовата плънка се слага по 1 ч.л. на всяка филийка и се завива на руло.
Агнешко роле по арменски
Необходими продукти:
1 агнешка плешка с ребрата
бял пипер
морков
бяло и червено вино
джоджен
босилек
За дроб сармата:
агнешки комплект
300 г ориз
100 г стафиди
200 г гъби (печурки)
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 гл. лук
1 морков
1/2 гл. целина
магданоз
1 вр. джоджен
бял пипер
босилек
зехтин
бульонът от агнешкото
Начин на приготвяне:
Агнешката плешка се обезкостява, без да се разкъсва. Изравнява се, осолява се и се поръсва с бял пипер, джоджен, босилек. Слага се морков и се навива. След това “завивката” се овързва с конец, за да приеме формата на роле. В подходяща тава се нареждат костите от агнешката плешка и ролето се поставя отгоре. В тавата се слагат 50-60 мл бяло и червено вино, допълва се с вода, завива се с алуминиево фолио и се пече 3,5 часа при температура 250 градуса. За да направим дроб сармата, започваме с измиването на агнешкия комплект. Той се слага в студена вода и се вари около час. През това време морковът, лукът, чушката и целината се накълцват на ситно и се задушават със зехтин. Прибавят се гъбите, нарязани на филийки, нарязаният на дребно агнешки комплект и стафидите. След като всичко се задуши, се прибавя оризът. Разбърква се и се доливат 900 мл от бульона, отделен при варенето на агнешкия комплект. Добавят се и подправките. Пече се във фурна 20-30 мин - докато оризът стане готов.
Салата “Митарян”
Необходими продукти:
1 вр. зелен лук
1 средно голям домат
70 г арменско сирене
2 маслини
зехтин
оцет
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва, овкусява се със зехтина, солта и оцета. Доматът се нарязва и се подрежда върху лука. Сиренето се накъсва на влакна отгоре. Декорира се с маслините.
Мезе
Необходими продукти:
200 г суров нахут
около 200 мл олио
лимонов сок
сол
зелен лук
Начин на приготвяне:
Накисваме нахута във вода за една нощ. Изхвърляме водата и го слагаме в тенджера за готвене на пара. Вътре наливаме вода до половината. В нея слагаме и 1 ч. л. сол. Варим до омекване на нахута. Пасираме го. Добавят се олио и подправките – солта и лимоновият сок. Украсяваме с лука.
Арменски хляб
Необходими продукти:
500 г брашно
1 и 1/2 ч.л. суха мая
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
3-4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Смесваме продуктите заедно с около 300 г вода. Разделяме го на две части с помощта на олио. Оставяме го да втаса близо час. След това отново се премесва с намазнени ръце и пак се оставя за час. Разстиламе в тава. Правим бразди с вилица. Отново оставяме да втаса за още 15 минути. Напръскваме тестото с вода и печем на 220 градуса 25 минути. След като стане готов, отново го пръскаме с вода. След това оставяме да изстине, преди да поднесем.