Арменците готвят най-апетитно

Арменците готвят най-апетитно Лакомник

Млякото и бобовите култури са на почит

Арменците готвят най-апетитно
Автор:Лакомник.бг

Кухнята на Армения е обединила в себе си едни от най-обикновените продукти на света. Комбинациите между тях и начинът им на приготвяне обаче ги правят необикновени. Едно обаче е сигурно – специалитетите са здравословни. Освен шишовете и хлебните пити, с които арменците са известни по света, те задължително слагат на трапезите си и много вкуснотии от зеленчуци и бобови култури, има и много мляко.

Схторац

Необходими продукти:

1 средно голям патладжан

За плънката:

60 г цедено кисело мляко

100 г сирене

копър

див чесън

бял пипер

Начин на приготвяне:

Патладжанът се нарязва на филийки по дължина. Осолява се и се оставя 15 мин, за да изтече горчивият му сок. След това филийките се измиват и подсушават със салфетка. Пържи се в загрята мазнина до златистокафяв цвят. Отцежда се и се оставя да изстине. Плънката се приготвя, като сиренето се настъргва на ситно и се разбърква с цеденото кисело мляко, подправя се с белия пипер, копъра и дивия чесън. От готовата плънка се слага по 1 ч.л. на всяка филийка и се завива на руло.

 

 

 

 

Агнешко роле по арменски

Необходими продукти:

1 агнешка плешка с ребрата

бял пипер

морков

бяло и червено вино

джоджен

босилек

За дроб сармата:

агнешки комплект

300 г ориз

100 г стафиди

200 г гъби (печурки)

1 червена чушка

1 зелена чушка

1 гл. лук

1 морков

1/2 гл. целина

магданоз

1 вр. джоджен

бял пипер

босилек

зехтин

бульонът от агнешкото

Начин на приготвяне

Агнешката плешка се обезкостява, без да се разкъсва. Изравнява се, осолява се и се поръсва с бял пипер, джоджен, босилек. Слага се морков и се навива. След това “завивката” се овързва с конец, за да приеме формата на роле. В подходяща тава се нареждат костите от агнешката плешка и ролето се поставя отгоре. В тавата се слагат 50-60 мл бяло и червено вино, допълва се с вода, завива се с алуминиево фолио и се пече 3,5 часа при температура 250 градуса. За да направим дроб сармата, започваме с измиването на агнешкия комплект. Той се слага в студена вода и се вари около час. През това време морковът, лукът, чушката и целината се накълцват на ситно и се задушават със зехтин. Прибавят се гъбите, нарязани на филийки, нарязаният на дребно агнешки комплект и стафидите. След като всичко се задуши, се прибавя оризът. Разбърква се и се доливат 900 мл от бульона, отделен при варенето на агнешкия комплект. Добавят се и подправките. Пече се във фурна 20-30 мин - докато оризът стане готов.

Салата “Митарян”

Необходими продукти: 

1 вр. зелен лук

1 средно голям домат

70 г арменско сирене

2 маслини

зехтин

оцет

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва, овкусява се със зехтина, солта и оцета. Доматът се нарязва и се подрежда върху лука. Сиренето се накъсва на влакна отгоре. Декорира се с маслините.

 

 

 

 

Мезе

Необходими продукти:

200 г суров нахут

около 200 мл олио

лимонов сок

сол

зелен лук

Начин на приготвяне:

Накисваме нахута във вода за една нощ. Изхвърляме водата и го слагаме в тенджера за готвене на пара. Вътре наливаме вода до половината. В нея слагаме и 1 ч. л. сол. Варим до омекване на нахута. Пасираме го. Добавят се олио и подправките – солта и лимоновият сок. Украсяваме с лука.

 

 

 

 

Арменски хляб

Необходими продукти:

500 г брашно

1 и 1/2 ч.л. суха мая

1/2 ч.л. захар

1 ч.л. сол

3-4 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Смесваме продуктите заедно с около 300 г вода. Разделяме го на две части с помощта на олио. Оставяме го да втаса близо час. След това отново се премесва с намазнени ръце и пак се оставя за час. Разстиламе в тава. Правим бразди с вилица. Отново оставяме да втаса за още 15 минути. Напръскваме тестото с вода и печем на 220 градуса 25 минути. След като стане готов, отново го пръскаме с вода. След това оставяме да изстине, преди да поднесем.

Още по темата
Още по темата
Арменската кухня съчетава ориенталски вкус с древни традиции
Арменската кухня не се различава кой знае колко от българската, тъй като и тя е ориентирата по-скоро към Ориента. Има обаче особености при приготвянето на храните,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц