Алекс Сърчаджиева: Без Иван ще умра от глад

Алекс Сърчаджиева: Без Иван ще умра от глад Лакомник
Алекс Сърчаджиева: Без Иван ще умра от глад
Автор:Лакомник

В дома на Иван Ласкин и Александра Сърчаджиева има само една кулинарна книга - подарък от него за нея. Малко след като я получава, тя решава да му върне жеста и му купува готварска престилка. „Нещо ми става, като застана до печката. Получавам рязко сърцебиене и започва да ми се вие свят”, смее се актрисата. Затова в тяхното семейство готви Ласкин. Александра запрята ръкави в кухнята, само когато той е на турне. Тя не на шега си признава, че без него ще умре от глад.

„Когато беше в къщата на "Биг Брадър", прекарах 3 кошмарни седмици, защото освен че липсваше, трябваше да готви ако не всеки ден, то през ден. Все пак детето не може да яде само пица”, казва тя. Дори когато 3-годишната София била малка, на майка й не се налагало да прави дори пюрета и сокчета, защото кърмела бебето до година и половина.

Когато се наложи да кулинарства, актрисата редува няколкото манджи, които се научила да готви от съпруга си - пиле с ориз, мусака, пържоли на фурна с картофи. Но гледа да се улесни максимално - когато готви мусака, слага в тавата абсолютно всичко накуп и пече. Нищо не запържва или задушава предварително. Умее да готви и един вид риба - сьомга на фурна под фолио. "Намазвам я с малко зехтин, лимонов сок и чесън и за 20 мин става супер. Но другите риби ми се струват много сложни", казва актрисата.

Но няма проблеми, защото кухнята си е запазена територия на Ласкин. "Знам няколко добри испански рецепти, 2-3 френски, готвя индийски традиционни лещи, азиатска, арменска кухня", обяснява актьорът. В повечето случаи, когато надява престилката от Александра, сам измисля различни ястия и не спазва точно пропорции. "Готви много. Така се разтоварва, което за мен е идеално", смее се съпругата му.

Нещо повече - освен че се грижи за менюто, Ласкин сам си пазарува продуктите, а после слага и масата. "Който както се уреди", казва жена му. Тя, разбира се, винаги е готова да му помогне с каквото може и често му асистира, докато готви - бели лук, реже морков и изпълнява други задачи, които той възложи. "Интересно ми е да гледам, но да не готвя аз", казва Сърчаджиева. Последният специалитет на Ласкин бил задушен заек. "Може да се приготви по най-различни начини. Обикновено го пека с масълце, понякога с малко бяло винце, слагам много моркови и чесънчета около него", обяснява актьорът и казва, че има все пак едно нещо, което Сашка прави по-добре от него – бисквитената торта.

 

Лесна бисквитена торта

 

Продукти

Бисквити "Закуска", малко прясно мляко за потапяне, 2 кремчета на прах и още прясно мляко за разбиването им, домашно сладко или шоколад, шоколадови пръчици (количествата зависят от размера на съда за тортата).

Начин на приготвяне

Вземаме бисквитите и потапяме всяка в прясно мляко. После нареждаме първия слой в подходящ съд.

Приготвяме кремчетата според указанията на опаковката (обикновено се смесват с прясно мляко и се разбиват с миксер за 3 мин). Мажем първия слой крем, например ванилов, редим бисквити и слагаме от втория - най-добре шоколад.

Редуваме 3-4 пъти и най-отгоре поръсваме с настърган шоколад или пръчици. Ако сме решили да използваме домашно сладко, може да вземем кремчета ванилия и ягода вместо шоколадово. Оставяме тортата в хладилник за 24 ч.

Още по темата
Още по темата
Марта Вачкова се глези здравословно с ориз
Актрисата Марта Вачкова често се върти в кухнята и предпочита вечерите у дома пред ресторанта. „Страшно обичам да готвя. За мен това е начин да кажа на...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц