Често сменя съпругата си Зорница в кухнята и е прочут с боба си
Актьорът Ненчо Илчев прави фокуси не само на сцената, но и в кухнята и знае куп трикове за приготвянето на по-вкусни ястия. Като например, че винаги прибавя по един голям картоф, когато вари боб. Към края го вади и го намачква с доматите и червения пипер и го връща обратно. Това е тайната, заради която актьорът е прочут с боба си.
Научил я от майка си. Тя е автор на първите му рецепти, които Илчев започнал да приготвя, когато дошъл в София, за да учи в Медицинския колеж. Малко след това се ориентира към актьорското майсторство и завършва ВИТИЗ.
Било септември 1989 г. - точно преди промяната. "Никога няма да забравя как тогава магазините се изпразниха за два дни. Нищо нямаше по рафтовете в супера. Дори тоалетна хартия, камо ли храна", разказва актьорът. Тогава се научил да готви по-простички гозби и правел от нищо нещо. А за всеки случай майка му пращала буркани с картофена яхния от Момчиловци.
Днес актьорът има определен брой любими рецепти и обикновено си приготвя тях. Някои е научил от колегата си Любомир Нейков, други от Иван Радоев. "Любо ми е давал много интересни, той готви страхотевично. И почти всеки ден. Много обича. А каква рибена супа прави! Чудна!", обяснява Ненчо Илчев.
Съпругата му Зорница предпочита постни гозби, но се съобразява с двамата мъже вкъщи - Ненчо и синът им Момчил. Понякога съпругът се грижи за менюто. "Доставя ми удоволствие. Ако тя не е сготвила, правя го аз". После другият вдига масата, за да е справедливо. Ето и рецептата, с която е известен сред приятелите си.
Пикантни крилца
Продукти
800 г пилешки крила
1 ч.ч. соев сос
6 стръка зелен лук, нарязан
1 ч.л. черен сусам
1 с.л. дребен хайвер по избор
1/2 чаша майонеза
1/2 чаша сос терияки или друг готов пикантен сос по избор
1/2 ч.л. сусамово олио
½ ч.л. чили сос
1 голям пакет чипс
оризово или пшенично брашно за овалване
1 ч.л. олио за пържене
Начин на приготвянe
Натрошете чипса на ситни трохи с пасатора или в блендер. Поръсете крилата със соевия сос и оставете в хладилника за поне 20 минути до 2 часа. Оваляйте крилата в оризовото брашно и ги изпържете в намаслен тиган на умерен огън или намаслена тавичка за 30 минути в загрята на 180 градуса фурна. Внимавайте да не изгорят, а само да хванат хрупкава коричка. Разбъркайте сосовете с майонезата и сусамовото олио, докато се комбинират добре. Сложете готовите крила в тенджера, полейте ги със соса и разклатете добре. Поднесете ги поръсени със сусам, лук, чипс и хайвер.