
Актьорът колекционира рецепти от цял свят

Владимир Пенев има дългогодишна биография не само в киното и телевизията, но и като опитен кулинар край печката. Инспектор Попов от „Под прикритие” е и изявен пътешественик, което обвързва с готварските си страсти. Във всяка страна, която посещава опитва различни ястия и си записва поне по една рецепта.
„Покрай пътуването обичам да си похапвам и да опитвам различни нестандартни неща. При пътуването си до Китай попаднах в ресторант, в който менюто беше само с картинки. От тях обаче не можеше да се разбере колко са големи порциите и си поръчах супа, салата, нудели и основно ястие. Сервитьорката се опита със знаци да ми обясни, че няма да мога да се справя с такова количество храна, но аз настоях. Масата се затрупа с купи, паници и чинии, които нямаха изяждане”, разказва актьорът, който за кратко бе и културен министър в служебен кабинет.
Владо Пенев признава, че от всички кухни, които е опитвал по света, китайската му е най-любима и за това често приготвя у дома и за себе си, и за приятели бързи вкусотии от далекоизточната кухня. Ето любимата му рецепта.
Ориз със зеленчуци по китайски
Продукти
1 ч.ч. дългозърнест ориз
6 с.л. олио
200 г гъби шимеджи или печурки
2 стръка пресен лук
1-2 скилидки чесън
2-3 щипки натриев глутамат
сол на вкус
2-3 щипки захар
1 морков
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 зеле Пак чой или бяло галвесто зеле
Приготвяне
Измиваме много добре ориза и заливаме с 1 3/4 ч.ч. студена вода, посоляваме и щом водата кипне, котлонът се намалява до най-ниска степен и варим под капак на слаб огън до поемането на водата от ориза. В олио се запържва ситно нарязания лук, добавяме скълцания чесън, и след това останалите нарязани зеленчуци и гъби. След няколко минути се слага напълно изстиналия ориз, пържи се няколко минути при непрекъснато бъркане, осолява се, поръсва със захар, след което се сервира.

