Чудни морски вкуснотии от света

Чудни морски вкуснотии от света Лакомник
Чудни морски вкуснотии от света
Автор:Лакомник

Ако сте решили, че цацата и скумрията са отживелица или искате да пробвате нещо по-екзотично, специално за вас събрахме едни от най-добрите рецепти за риба от някои краища на света.

 

По кубински

Необходими продукти:

400 г бяла риба

соев сос

лимонов сок

зехтин

мащерка

дафинов лист

ядки по избор

лук

червен пипер

Начин на приготвяне: Изчистената риба се намазва добре с лимоновия сок. След това филето се нарязва на по-дребни парчета. В тиган загряваме мазнина. Запържваме ядките. После идва ред на лука. След като се позапържат за кратко, поръсваме със соевия сос. Слагаме капак на тигана и оставяме да се задуши. Взимаме плитка тава за печене. На дъното слагаме лук и мазнина. Поръсваме с подправките. Отгоре нареждаме парчетата риба и поръсваме със задушения сос. Слагаме да се пече за поне половин час. 

 

По марокански

Необходими продукти:

400 г филе от бяла риба

сока от 1/2  лимон

1 с.л. зехтин

2 скилидки чесън

1/2 чушка

1 ч.л. червен пипер

кимион

куркума

червен пипер

домати

кориандър

400 г нахут

Начин на приготвяне: Започваме от нахута. Той се накисва във вода за поне 12 часа. Добавя се и щипка сода. След това нахута се вари за час. През това време рибата се нарязва на кубчета. Поръсваме я с подправките и лимоновия сок. Накрая се слага и малко зехтин и се оставя за половин час. През това време чесънът се запържва. Чушките се нарязват на дребно и се добавят в тигана. Оставяме да се запържи за кратко. Отново в тигана добавете нахута и доматите. Доливаме малко вода. Оставяме да заври. През това време прехвърляме нахута в тава. Отгоре подреждаме кубчетата риба. Добавяме мазнина. Печем около 15 минути. За да сте напълно в крак с мароканския вкус, поръсете с лютия пипер.

 

По руски

Необходими продукти:

1 кг риба

1.5 л вода

40 г желатин

2 белтъка

моркови

магданоз

1 глава лук

1 лимон

Начин на приготвяне: Рибата се нарязва на кубчета и се сварява добре. След това се оставя да се охлади. Бульонът от нея се прецежда през фина цедка. Докато е още топъл разтваряме вътре желатина. Той трябва да е размесен с малко студена вода. Оставяме да се охлади. Тогава изливаме белтъците. Добавяме и нарязаните на ситно лук и моркови. Трябва да кипи, докато сместа стане прозрачна. Охлаждаме добре бульона и той става на желе. След това на дъното на плато се слага малко от него. Отгоре нареждаме рибата. Отгоре нарязваме парчета лимон на шайби. Поръсваме и с магданоз. Отново слагаме от желето. Слагаме в хладилник, за да стегне напълно.

 

По японски

Необходими продукти:

100 г филе от бяла риба

1 жълтък

соев сос

маково семе

1 ч. бяло вино

Начин на приготвяне: Отстраняваме краищата на филетата. След това ги нарязваме на големи парчета. Отгоре поливаме с чашата бяло вино. Поръсваме с подправките. Прехвърляме рибата в затоплена тава. Затова печем само около 4 минути. През това време смесваме жълтъка и соевия сос. Намазваме изпечените филета. Връщаме ги обратно във фурната и след кратко отново ги вадим. Наново ги мажем с жълтъка. Накрая поръсваме с маково семе.

 

По френски

Необходими продукти:

600 г риба

2 моркова

2 стръка праз

1 глава целина

сока от 1 лимон

240 г гъби

магданоз

250 мл бульон

200 мл сметана

1 ч.л. царевично нишесте

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Филето се посолява. Поръсва се и с половината от лимоновия сок. Оставяме да престои. През това време нарязваме на ситно морковите и целината на ситно. Празът се нарязва на колелца. Гъбите също се режат на едро. Изсипваме ги в намазнена тава. Филетата се подреждат внимателно. Поръсваме с магданоза. Идва ред на бульона, който също се слага в тавата. Слагаме да се пече при 180 градуса. Когато стане готово, се вади от фурната. От тавата вадите месото и зеленчуците, а бульонът се смесва със сметаната. Сгъстяваме го като прибавяме и малко от нишестето. Поръсваме с подправките и още малко лимонов сок. Заливаме рибата. 

Още по темата
Още по темата
Апетитни кюфтета от цял свят
Апетитните топчета от кайма и подправки, които обичаме на скара или пържени, са ястие, познато в цяла Европа. Кюфтетата имат чудното свойство да събират големи...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц