Започват 40-дневните пости преди Рождество Христово
Днес са Коледни заговезни и всички вярващи християни, които ще спазват 40-дневните пости преди Рождество Христово, могат да хапнат месо за последно. Тази вечер се „заговява” – блажи се и от утре на миряните е забранена консумацията на всякакви продукти от животински произход.
По българска традиция в нощта на Коледни заговезни на трапезата се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с орехи и пълнени чушки с боб. Лъжицата, с която стопанката е сипвала от блажното ядене, скрива и не пипа чак до Коледа.
Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос. През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешава риба. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) също се приемат за постни храни. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино.
Човек, който се готви за изповед и причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва със свещеника, като му съобщи и мнението на лекаря относно хранителното ограничение.
Венчавките се забраняват до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).
На 14 ноември църквата почита и св. апостол Филип - един от дванадесетте апостола. Честито на именниците!
Изобилие от вкусни рецепти за празничната трапеза довечера и за постите ще откриете в рубриката "Рецепти" само в lakomnik.bg!
Вижте топ предложенията ни в "Още по темата".