




Измиваме зелката и отрязваме кочана. Внимателно отделяме листата и ги слагаме в тенджера с гореща вода. Посоляваме и сипваме 1 с.л оцет. Варим 5-10 минути, за да омекнат листата. Изваждаме и оцеждаме.
Накисваме булгура и лещата за 15-тина минути. През това време измиваме и нарязваме лука на кубчета, оцеждаме нахута и червения боб от соковете им. В тиган изливаме олиото и когато е достатъчно нагорещено, прибавяме лука и пържим до омекване, около 5-7 мин. Към него добавяме останалите продукти, заедно с 1 ч.л. сол, 1 с.л. червен пипер и щипка черен пипер. Разбъркваме добре и махаме от огъня.
Навиваме сармичките по стандартния начин, като предварително сме отрязали жилавата част на листата. Подреждаме една до друга в тенджера с дебело дъно, като е добре да няма разстояние между тях, за да не се развият. Ако ви е останала от плънката, можете да я изсипете върху сармичките, а най-отгоре да поставите 1-2 зелеви листа. Наливаме вода или зеленчуков бульон до зелевите листа и покриваме чиния. Слагаме да заврат на силен огън, а след това намаляваме и оставяме да къкри около половин час, или докато зелето е готово.
