Тутманик

Тутманик Лакомник
Тутманик
Време за приготвяне
Приготвяне
50 минути
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За тестото:

600 г брашно

20 г жива мая

2 яйца

3 с.л. кисело мляко

3 с.л. олио

1 равна с.л. сол

1 с.л. захар

около 280 - 300 г сирене

Допълнително:

1 пакетче краве масло

100 мл олио

Начин на приготвянe

Маята се разтваря в хладка вода и се замесва тесто от посочените продукти (като от яйцата се слагат 1 + 1 белтък). Оставя се да втаса около 1 час. Разделя се на 5 топки, оформят се и се слагат в тавичка, в която са разтопени около 80 г масло и същото количество олио. Овалват се в мазнината и се оставят така около 15 мин. да си починат. Взема се първата топка и се разделя с ръце на тънка обга, като ръцете се топят постоянно в мазнината. Наръсва се с сирене и се загъва като плик. Дори и да се скъса някъде няма проблем. Взема се втората топка и с нея се прави същото като първата, но преди да се загъне в средата се слага първият плик и вторият го затвяря.,т.е. първият остава прибран във втория. Така се процедира и с останалите. Накрая се прехвърля в намазнена тава и с намазнени ръце се разплесква хубаво. Разрязва се на триъгълници като торта. Намазва се със жълтък и може да се поръси с някакви семена. Пече се в предварително загрята фурна

Още по темата
Още по темата
Тутманик (стъпка по стъпка)
От посочените продукти (като отделяме 1 жълтък за намaзване отгоре) замесваме еластично тесто. Оставяме го да втаса около 1 час. Втасалото тесто разделяме на 3...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц