След някои екзотични кулинарни разходки по света е време да се върнем у нас и да се насладим на родната кухня. Онова, което ни дава нашият български свят е богатство - от вкусове и история. Тази седмица и каним да опитате от невероятните гозби на Троянския край. А те могат да нахранят всеки.
Торта
Необходими продукти:
9 яйца
3 ч.ч. смлени орехи
300 г захар
1 ч.ч. пудра захар
125 г масло
какао
90 г шоколад
Начин на приготвяне: Започваме от блатовете. Те се правят от три от белтъците разбити на сняг със 100 г от захарта. Добавяме малко от орехите и разбъркваме внимателно с лъжица. Слагаме в тава с хартия за печене. Слагаме да се пече на 200 градуса, докато покафевее. Повтаряме операцията и останалите две трети от продуктите, за да направим и останалите два блата.Оставяме ги настрани и започваме да правим крема. Той се приготвя от деветте жълтъка, които се разбиват добре с меко масло. Добавяме и пудрата захар. Идва ред на какаото на вкус. Разбиваме добре. Във форма за торта или просто в по-плоска голяма чиния започваме да редим един върху друг блат и крем. Завършваме с блат. Оставяме да се охлади добре. През това време разтопяваме шоколада в малко олио, най-добре на водна баня. Заливаме охладената вече торта с шоколада и връщаме обратно в хладилника. Украсете по желание.
Пържоли
Необходими продукти:
1 кг свински пържоли
250 г сурова наденица
800 г кисело зеле
600 г гъби
6 картофа
мас
250 г кисели краставички
5 люти чушлета
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Печем на скара пържолите и наденицата. Нарязваме зелето на ситно и го слагаме да се задуши на тих огън в мазнина. Когато омекне се поръсва с черен пипер. В чиния за сервиране слагаме малко зеле, отгоре една пържола и парче наденица. Задушаваме зеленчуците, можем да изпържим картофите, и ги добавяме като гарнитура.
Фрикасе
Необходими продукти:
1 пиле
3/4 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
4 скилидки чесън
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Почистваме пилето и го нарязваме на порции. Оставяме да се вари на тих огън. Вадим месото, а бульона запазваме отделно. След това запържваме брашното в олиото. Добавяме подправките. Наливаме бульона. Бърка се докато стане на гладка каша. Поръсваме със счукан чесън. Във всяка чиния за сервиране се слага по малко от пилето и се залива с брашнения сос.
Сирене
Необходими продукти:
1 кг сирене
125 г краве масло
щипка червен пипер
Начин на приготвяне: Сиренето се реже на много тънки филийки. Всяка от тях се слага за кратко в кипяща вода. Вадим ги и ги нареждаме в чиния. Поръсваме с червен пипер. Загряваме маслото докато се стопи и с него поливаме сиренето.
Гювеч
Необходими продукти:
1 кг гъби
250 г ориз
2 глави лук
125 г масло
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Гъбите се нарязват на ситно. Сваряват се в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме. Наливаме четири чаши вода от тази, в която се варени гъбите. Когато водата заври, се добавя оризът, както и гъбите и червеният пипер. Оставяме на тих огън. Махаме от печката и затваряме с капак.
Картофи
Необходими продукти:
1 кг картофи
120 г масло
150 г настъргано сирене
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на ветрило. Подреждаме картофите в тавичка, намазана с масло. Поръсваме с подправките. Върху всеки картоф слагаме малко масло. Отгоре поръсваме със сиренето. Печем в умерена фурна.