Празнично меню за Гергьовден

Празнично меню за Гергьовден Лакомник
Празнично меню за Гергьовден
Автор:Лакомник

Богатата трапеза на 6 май според народните поверия е задължителна, за да ни спохождат берекет и здраве през цялата година. Гергьовден е един от най-почитаните празници в България. Денят е обявен за национален празник и Ден на храбростта и Българската армия. Освен това се чества и като празник на овчаря. Традицията повелява да се консумира агнешко, но ако още ви е трудно да изберете с какво да отрупате масата, ето ги нашите предложения.

Адана кебап

ПРОДУКТИ: 600 г агнешка плешка (обезкостена), 600 г телешки врат, 1 глава червен лук, 1 червена чушка, 1 скилидка чесън, 1 с. л. чили (без семки), 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. сумак, 1/2 ч. л. кимион, сол на вкус. За питките: 500 г брашно, 20 г прясна мая, 2 с. л. олио (+ за намазване), 1 ч. л. захар, 1/2 ч. л. сол.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Агнешката плешка и телешкият врат се смилат в месомелачка. Чушката, лукът и чесънът се смилат в блендер. Каймата се смесва със зеленчуците и подправките – чили, червен пипер, кимион, сумак и сол на вкус. Разбърква се добре, добавят се и 2–3 с. л. леденостудена вода. Сместа се слага в хладилник поне за 1 час, като периодично се разбърква. Маята за питките се оставя да шупне в 50 мл топла вода заедно със захарта. Брашното се смесва с олиото, солта и 200 мл вода, налива се маята и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса. От тестото се оформят топки, които се разточват и се мажат с олио. Изпичат се на грил плоча. Върху дълги метални шишове от каймата се оформя кебапът. Пече се на грил-плоча от всички страни до златисто. Сервира се върху питките, по желание гарниран с нарязан лук, сумак, резени лимон и клонки магданоз. 

 

Курбан чорба

ПРОДУКТИ: 1 агнешки гръб (костите), 600 г агнешки комплект, 1 глава лук, 100 г целина, 1 морков, 1 суха люта чушка, 1 с. л. доматен концентрат, 1/4 ч. ч. перлен ориз, 1 връзка джоджен, 1/4 връзка магданоз, 1 с. л. брашно, 2 скилидки чесън, 2 с. л. краве масло, 2 с. л. олио, 1 яйце, сол и черен пипер на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Агнешките дреболии и костите от гърба се варят на слаб огън до готовност. След това бульонът се прецежда, обира се месото от костите, а дреболиите се нарязват на кубчета. Лукът, морковът и целината се нарязват на кубчета, а чесънът – на ситно. Запържват се заедно с лютата чушка в сгорещените масло и олио. Прибавят се брашното и доматеният концентрат и се запържва за кратко. Налива се бульонът, на части, и се оставя да къкри за около 10 минути, докато зеленчуците омекнат. Прибавят се месото, дреболиите и оризът. Оставят се на слаб огън, докато оризът стане готов. Яйцето се разбива добре и се прибавя към горещата супа на тънка струйка, през цедка. Трябва да се образуват парцали (пресечена застройка). Супата се сваля от огъня и се овкусява със сол и черен пипер. Поръсва се с наситнените магданоз и джоджен и се поднася.

 

Шарена салата

ПРОДУКТИ: 100 г бейби спанак, 100 г рукола, 50 г сушени боровинки, 2 малки глави цвекло, 2 моркова, 1 ябълка,

сусам за поръсване. За дресинга: 30 г пресен джинджифил, 1 шушулка кардамон, 1–2 ч. л. мед, сок от 1 лайм, сол на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Цвеклото и ябълката се обелват и се режат на малки кубчета. Морковите се обелват и се настъргват на едро ренде. Така подготвените зеленчуци и ябълката се смесват в купа със спанака и руколата. Джинджифилът се обелва и се настъргва. Изстисква се сокът му и се смесва със сока от лайм, стрития кардамон, сол и меда. Салатата се овкусява с дресинга. Сервира се, поръсена с боровинките и със запечен на сух тиган сусам.

 

Пълнозърнеста содена питка

ПРОДУКТИ: 2 ч. ч. пълнозърнесто брашно, 1 ч. ч. бяло брашно, 1 ч. л. сода за хляб, 2 с. л. лимонов сок, 1 с. л. мед,

1 ч. л. сол, сусам за поръсване, зехтин за намазване, брашно за месене.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В купа се смесват пълнозърнестото и бялото брашно, солта, медът, лимоновият сок и содата за хляб. С 200 мл хладка вода се замесва меко тесто, ако е необходимо, се долива още малко вода. Тестото се поставя в чиста купа, намазана със зехтин, покрива се с пластик и се оставя да почине 15 минути. Разделя се на две части - една голяма и една малка. От голямата се оформя топка, а от малката - два фитила. Те се усукват, така че да се получи плитка. След това се прихлупват още веднъж и отново се усукват. Плитката се увива около голямата тестена топка в тавата. Питката се намазва със зехтин, поръсва се със сусам, а в средата с помощта на нож се оформя кръст. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 35 минути.

Още по темата
Още по темата
5 специалитета с агнешко за Гергьовден
Агнешкото месо се приготвя традиционно на Гергьовден, за това днес за празника ви предлагаме няколко интересни рецепти именно с него. Подбрали сме 5 специалитета, с...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц