Приказната страна ще ви впечатли с планинските си рецепти
Какво е да живееш и да се наслаждаваш на ежедневието си на почти единствената в света държава, в която никога не е имало стачки? Подобен оазис е княжество Лихтенщайн, а да живееш там си е истинска привилегия. На територията от едва 160 кв. км. на красивото си всекидневие се радват едва малко над 36 000 души. Ще забележите, че местната кухня в основната си част е немска. И в това няма нищо чудно - държавата е сгушена между Австрия и Швейцария, а точно над нея се намира Германия. Въпреки това можете да бъдете сигурни, че ще си хапнете добре и ще се насладите на приказните скикурорти.
Грис
Необходими продукти:
500 г грис
300 мл мляко
300 мл вода
1 с. л. сол
рапично масло
40 гмасло
захар
Начин на приготвяне: Взимаме дълбока тенджера. На дъното наливаме водата и млякото. Поръсваме със солта. След като сместа заври, добавяме гриса. След това спираме котлона и оставяме да се кисне поне три часа. После в дълбок съд изливаме олиото. Когато се стопли, добавяме сместа от гриса. Варим на умерен огън и разбъркваме непрекъснато. Постепенно добавяме маслото. Махаме от котлона, когато сместа започне да става на кафяви трохи. Разделя се в купички за сервиране. Всяка се поръсва със захар и се гарнира с кафе или сок от компот.
Еленско
Необходими продукти:
1 кг еленско месо
лук
моркови
целина
2 скилидки чесън
2 литра червено вино
250 мл ябълков оцет
2 дафинови листа
8 бахар
1 ч. л. кориандър
10 плодове от хвойна
1 стрък прясна мащерка
Начин на приготвяне: Кожата на еленското месо се отстранява с остър нож. След това се измива под течаща вода и се подсушава. Нарязва се на кубчета като за кебап. Оставя се настрани. През това време се измиват и нарязват и зеленчуиците. В дълбок съд слагаме виното, оцета и половината от зеленчуците. Поръсваме с подправките и оставяме да заври. Махаме от огъня и оставяме да се охлади добре. След това заливаме месото с тази смес и тя служи за марината. Еленското трябва да остане в нея една седмица. Когато го извадим отново, го оставяме да се отцеди в чиния за поне 3 часа. Запържваме месото с малко сол. Маринатата, през която вече е минало месото, се загрява и филтрира. След това загряваме олиото и запържваме в него останалите зеленчуци. При тях слагаме месото и бъркаме енергично, докато то стане кафеникаво. Добавят се още 200 мл вино, както и малко от маринатата. Поръсваме с червен пипер и оставяме да ври един час. Когато стане готово, месото се вади и се прецежда. Сервира се запечено на плоча.
Картофени рьощи
Необходими продукти:
1 картоф
1 с. л. олио
Начин на приготвяне: Картофите се обелват и се настъргват в чиния. Разпределяме количеството на две купчинки. Изсипваме олиото в тигана и загряваме добре. Слагаме двете купчинки да се пържат, като внимаваме да са максимално далеч една от друга. Когато долната страна стане кафява, леко ги обръщаме. Вадим от тигана, оставяме да се отцеди олиото. Преди да ги сервираме, поръсваме със сол и черен пипер.
Щрудел
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
500 г ябълки
60 г масло
50 г галета
100 г захар
канела
стафиди
Начин на приготвяне: Първо започваме от галетата. Тя се запържва в маслото. Ябълките трябва да се обелени и нарязани на тънки филийки. Взимаме по 2 от корите. Първо мажем от запържената галета, после разпределяме и слой ябълки. Поръсваме със стафидите, захарта и канелата. Завиваме и правим руло. Редим всички рула в тава, като баница. Отгоре мажем с останалата смес от галета и масло. Печем на предварително загрята до 200 С около половин час.