Кухнята е смес от мавританска и сицилианска
Малта е малка приказна страна, която е истинското сърце на Европа, защото е най-гъсто населенето място на континента. Островчето е и една от най-популярните туристически дестинации, защото температурите са високи почти през цялата година. Именно топлият климат обаче е определил и местната кухня - тя е смес от сицилиански и мавритански ястия. Малта е известна със своята вдовишка супа. Специалитетът се нарича така, защото в него се използват само сезонни зеленчуци, които може да си позволи и овдовяла жена. Задължителна част от менюто е и брачиоли - печено телешко.
Заек
Необходими продукти:
1 заек
¼ картофи
4 моркова
2 ч. ч. червено вино
4 ч. ч. вода
4 ч. ч. доматено пюре
дафинов лист
бахар
Начин на приготвяне: Сваряваме заешкото месо за един час. Отцеждаме го и го оставим да се охлади. Обезкостяваме го и го нарязваме на парчета. Обелваме и нарязваме картофите на големи кубчета. Морковите се нарязват на кръгчета. Слагаме всичко в голяма тенджера и добавяме дафиновия лист и бахара. Заливаме с вода и червено вино. Оставяме да къкри около 45 минути. Чак накрая слагаме доматено пюре и овкусяваме със сол и черен пипер. По желание можем да сложим и лют пипер.
Шоколадова манджа
Необходими продукти:
1 заек
50 гр тъмен шоколад
4 моркова
1 глава лук
3 скилидки чесън
няколко стръка магданоз
500 мл зехтин
30 гр чесново масло или мас
200мл сухо бяло вино
1 дафинов лист
пипер
брашно
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета. Същото правим и с лука и чесъна, нарязваме и морковите. Разтопяваме маслото в голяма тенджера. Добавяме и зехтина при него. Запържваме месото от двете страни. След това поръсвъме с брашно и добавяме лука, морковите и виното. Отгоре слагаме капака и оставяме да ври десетина минути. На този етап от готвенето слагаме и шоколада. Тогава с добавят и подправките - магданоз, дафинов лист, пипер, както и чесънът. Ври още десет минути. Сервира се горещо.
Пудинг
Необходими продукти:
2 големи хляба, за предпочитане от 1-2 дни
400 гр. захар
350 гр. маргарин
3 яйца
настъргана кора от един лимон или портокал
1 с.л. ванилова и/или бадемова есенция
2 супени лъжици какао на прах
100 гр. стафиди
100 гр. нарязани коктейлни череши
500 гр. фурми, нарязани на малки парчета
шепа орехи или бадеми
1 малка чаша ром или мартини
Начин на приготвяне: Накисваме хляба за един час във вода. Прецеждаме хляба и добавяме маргарина и захарта. Разбъркваме добре. Разбиваме яйцата и добавяме хляба. След това идва ред и на останалите съставки. Изсипваме сместа в намазнена тавичка. Печем на умерена фурна за около час, докато отгоре се покрие с кафява и хрупкава кора.
Ребърца
Необходими продукти:
1 кг свински ребра
2 с.л. кетчуп
2 с.л. мед
2 с.л. соев сос
1 ч.л. счукан чесън
1 ч.ч. бира
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Започваме от маринатата. Първо смесваме кетчупа, заедно с меда и соевия сос. Подправяме с черен пипер и сол. Наливаме и бирата и разбъркваме добре. Слагаме нарязаните вече ребра в маринатата за едно денонощие. За да станат по-вкусни, ги обръщаме на всеки четири часа. Печем ги на грил - по пет минути от всяка страна.
Октопод
Необходими продукти:
700 грама пипала от октопод
2 супени лъжици зехтин
3 глави лук
10 маслини
2 супени лъжици доматено пюре
3 големи домата
пресни листа от мента
магданоз
250 мл червено вино
1 супена лъжица каперси
сол
пипер
5 скилидки чесън
1 ч. л. захар
Начин на приготвяне: Слагаме пипалата във вряща подсолена вода. Оставяме да ври пет минути. Нарязваме готовото месо на малки парчета. В тиган сгорещяваме олио и запържваме лука и чесъна за около пет минути. След като добавим и октопода, пържим още три минути. Добавяме виното и задушваме на висока температура. След това слагаме нарязаните на ситно домати, както и пюрето. Подправя се със сол и черен пипер, нужна е и чаена лъжица захар. Разбъркваме и оставяме на огъня за около 30 минути. Добавяме маслините, каперсите и ментата. Оставяме да къкри на слаб огън за около половин час. Накрая поръсваме с магданоза.
Брачиоли
Необходими продукти:
800 гр телешко бонфиле
сол
черен пипер
100 г галета
3-4 скилидки чесън
150 гр салам
100 гр твърдо сирене
50 гр пармезан
2 стръка пресен лук
½ връзка накълцан магданоз
100 мл зехтин
⅓ ч. ч. червено вино
½ ч. ч. телешки бульон
Начин на приготвяне: Разделяме телешкото на две и оформяме пържоли. Овкусяваме добре със сол и черен пипер. Запичаме малко галета на сух тиган. Смесваме я със счукания чесън, лука, магданоза и салама. Слага се и нарязаното на кубчета сирене и настъргания пармезан. Разпределяме тази смес върху двата стека. Завиват се на руло и се оставят в хладилника за два часа, за да поемат подправките. След това ги пържим в загрят зехтин. Постепенно доливаме виното и бульона и оставяме да се задуши за около час. Като гарнитура можете да използвате картофено пюре или гъби.