Пържените блаженства на източния народ са безкрайни
Китайската кухня е една от най-известните в света. Създадена преди хиляди години, тя пленява хората по цялата планета и до днес. Единствената критика на всеки, който е хапнал от нея – тя е твърда тежка. Основният начин на приготвяне в нея е като продуктите се пържат в чисто олио при много висока температура. Лютото не е предпочитано при китайците и в повечето случаи вкусът е умерен, както е и в нашата кухня.
Пиле по императорски
Необходими продукти:
200 г пилешки гърди
1/2 корен джинджифил
2 с.л. соев сос
1 суха люта чушка
2 моркови
50 г сурови фъстъци
1 глава лук
1 зелена чушка
100 мл пилешки бульон
1 ч.л. нишесте
сол
Начин на приготвяне: Нарязваме пилето на кубчета и го поръсваме със соевия сос и джинджифила. Оставяме го така за поне 30 минути. Стриваме лютата чушка и запържваме в олиото, заедно с фъстъците. Изваждаме ги от мазнината и запържваме там зеленчуците. Вадим ги и в същото олио запържваме пилешкото. Когато усетим, че омеква прибавяме зеленчуците и фъстъците с чушката. Поръсваме отгоре с нишестето и пилешкия бульон.
Салата от водорасли
Необходими продукти:
1 краставица
1 голям морков
200 г морски водорасли
250 г свежи соеви кълнове
400 г оризово фиде
За заливката:
2 скилидки чесън
светъл соев сос
лимонов сок
сол
Начин на приготвяне: Обелваме краставицата и моркова и нарязвама на тънки ленти. Водораслите приготвяме като ги накисваме в топла вода за около два-три часа. Накисваме и фидето. Отцеждаме ги и ги смесваме в голяма купа. Счукваме чесъна и пасираме с малко соев сос, лимонов сок и сол. Слагаме заливката на салатата и разбъркваме добре.
Пържена риба със сос
Необходими продукти:
2 по-едри риби
4 с.л. олио
1 стрък праз - само бялата част
4 скилидки чесън
3 ч.л. оцет
3 ч.л. соев сос
1 ч.л. вино
2 ч.л. захар
1-2 зърна анасон
малко парченце джинджифил
Начин на приготвяне: Изчистваме рибата от вътрешностите, но оставяме главата. Измиваме я и я подсушаваме. Пържим от двете страни на слаб огън. В друг съд запържваме оцета, соевия сос и анасона. Нарязваме лука и чесъна на ситно и го пържим в същата мазнина. Прибавяме и джинджифила. Заливаме с топла вода и оставяма да ври на слаб огън. Внимателно слагаме рибата в тигана със соса. Добавяме виното, оцета и соевия сос, поръсваме със захар. Едва 15 минути по-късно сваляме от огъня.
Чао фан
Необходими продукти:
200 г ориз
200 г салам или шунка
мазнина
2 глави лук
2 яйца
соев сос
сол
Начин на приготвяне: Сваряваме ориза и го оставяме да изстина. Нарязваме лука на дребно, а саламът – на ивици. Запържваме ги леко. Отгоре изсипваме разбитите яйца. Разбъркваме добре и добавяме ориза и соевия сос. Оставяме го да заври и го махаме от огъня.
Манго палачинка
Необходими продукти:
250 мл прясно мляко
30 г захар
75 г брашно
5 жълтъци
15 г разтопено масло
бита сметана
парчета манго
Начин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захарта, добавяме млякото и разбъркваме. След това добавяме и пресятото брашно. Разбъркваме и прецеждаме. Добавяме разтопеното масло и бъркаме докато се получи еднородна смес. От сместа правим палачинки. Когато ги вадим от тигана, трябва да ги покриваме с фолио, за да не съхнат. Когато дойде време да ги сервираме, слагаме в средата на всяка една от тях по малко бита сметана. Отгоре поставяме и парче манго. Отгоре пак идва ред на сметаната. След това сгъваме.
Свинско с бамбук
Необходими продукти:
150 г бамбук (замразен)
300 г свинско месо
пресен джинджифил
50 мл вино
соев сос
1/2 с.л. захар
2 с.л. сусамово олио
Сол
Начин на приготвяне: Размразяваме бамбука и го измиваме. Отцеждаме го от водата. Отделно нарязваме свинското на парчета. Слагаме двете да се пържат в сусамовото олио. Прибавяме джинджифила, соевия сос, захарта и виното. Оставяме да се задуши и е готово.
Пиле с бамбук и гъби
Необходими продукти:
250 г пилешко филе
1 стрък праз (малък)
1 глава лук
150 г гъби
200 г бамбук от консерва
2-3 с.л. соев сос
50 мл бульон
1 с.л. нишесте
растителна мазнина
Начин на приготвяне: Запържваме пилешкото в сгорещена мазнина. Добавяме гъбите и лука, пържим около две-три минути. Слагаме и бамбука като разбъркваме за кратко, а после и соевия сос. Добавяме бульона и разтволеното във вода нишесте. Бъркаме докато се сгъсти. След това се слага праза и се сваля от котлона. Като гарнитура може да се ползва сварен ориз.