Императорски вкуснотии от Китай

Императорски вкуснотии от Китай Лакомник

Пържените блаженства на източния народ са безкрайни

Императорски вкуснотии от Китай
Автор:Лакомник

Китайската кухня е една от най-известните в света. Създадена преди хиляди години, тя пленява хората по цялата планета и до днес. Единствената критика на всеки, който е хапнал от нея – тя е твърда тежка. Основният начин на приготвяне в нея е като продуктите се пържат в чисто олио при много висока температура. Лютото не е предпочитано при китайците и в повечето случаи вкусът е умерен, както е и в нашата кухня.

 

Пиле по императорски

Необходими продукти:

200 г пилешки гърди

1/2 корен джинджифил

2 с.л. соев сос

1 суха люта чушка

2 моркови

50 г сурови фъстъци

1 глава лук

1 зелена чушка

100 мл пилешки бульон

1 ч.л. нишесте

сол

Начин на приготвяне: Нарязваме пилето на кубчета и го поръсваме със соевия сос и джинджифила. Оставяме го така за поне 30 минути. Стриваме лютата чушка и запържваме в олиото, заедно с фъстъците. Изваждаме ги от мазнината и запържваме там зеленчуците. Вадим ги и в същото олио запържваме пилешкото. Когато усетим, че омеква прибавяме зеленчуците и фъстъците с чушката. Поръсваме отгоре с нишестето и пилешкия бульон.

 

 

Салата от водорасли

Необходими продукти:

1 краставица

1 голям морков

200 г морски водорасли

250 г свежи соеви кълнове

400 г оризово фиде

За заливката:

2 скилидки чесън

светъл соев сос

лимонов сок

сол

Начин на приготвяне: Обелваме краставицата и моркова и нарязвама на тънки ленти. Водораслите приготвяме като ги накисваме в топла вода за около два-три часа. Накисваме и фидето. Отцеждаме ги и ги смесваме в голяма купа. Счукваме чесъна и пасираме с малко соев сос, лимонов сок и сол. Слагаме заливката на салатата и разбъркваме добре.

 

 

Пържена риба със сос

Необходими продукти:

2 по-едри риби

4 с.л. олио

1 стрък праз - само бялата част

4 скилидки чесън

3 ч.л. оцет

3 ч.л. соев сос

1 ч.л. вино

2 ч.л. захар

1-2 зърна анасон

малко парченце джинджифил

Начин на приготвяне: Изчистваме рибата от вътрешностите, но оставяме главата. Измиваме я и я подсушаваме.  Пържим от двете страни на слаб огън. В друг съд запържваме оцета, соевия сос и анасона. Нарязваме лука и чесъна на ситно и го пържим в същата мазнина. Прибавяме и джинджифила. Заливаме с топла вода и оставяма да ври на слаб огън. Внимателно слагаме рибата в тигана със соса. Добавяме виното, оцета и соевия сос, поръсваме със захар. Едва 15 минути по-късно сваляме от огъня.

 

 

Чао фан

Необходими продукти:

200 г ориз

200 г салам или шунка

мазнина

2 глави лук

2 яйца

соев сос

сол

Начин на приготвяне: Сваряваме ориза и го оставяме да изстина. Нарязваме лука на дребно, а саламът – на ивици. Запържваме ги леко. Отгоре изсипваме разбитите яйца. Разбъркваме добре и добавяме ориза и соевия сос. Оставяме го да заври и го махаме от огъня.

 

 

Манго палачинка

Необходими продукти:

250 мл прясно мляко

30 г захар

75 г брашно

5 жълтъци

15 г разтопено масло

бита сметана

парчета манго

Начин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захарта, добавяме млякото и разбъркваме. След това добавяме и пресятото брашно. Разбъркваме и прецеждаме. Добавяме разтопеното масло и бъркаме докато се получи еднородна смес. От сместа правим палачинки. Когато ги вадим от тигана, трябва да ги покриваме с фолио, за да не съхнат. Когато дойде време да ги сервираме, слагаме в средата на всяка една от тях по малко бита сметана. Отгоре поставяме и парче манго. Отгоре пак идва ред на сметаната. След това сгъваме.

 

 

Свинско с бамбук

Необходими продукти:

150 г бамбук (замразен)

300 г свинско месо

пресен джинджифил

50 мл вино

соев сос

1/2 с.л. захар

2 с.л. сусамово олио

Сол

Начин на приготвяне: Размразяваме бамбука и го измиваме. Отцеждаме го от водата. Отделно нарязваме свинското на парчета. Слагаме двете да се пържат в сусамовото олио. Прибавяме джинджифила, соевия сос, захарта и виното. Оставяме да се задуши и е готово.

 

 

Пиле с бамбук и гъби

Необходими продукти:

250 г пилешко филе

1 стрък праз (малък)

1 глава лук

150 г гъби

200 г бамбук от консерва

2-3 с.л. соев сос

50 мл бульон

1 с.л. нишесте

растителна мазнина

Начин на приготвяне: Запържваме пилешкото в сгорещена мазнина. Добавяме гъбите и лука, пържим около две-три минути. Слагаме и бамбука като разбъркваме за кратко, а после и соевия сос. Добавяме бульона и разтволеното във вода нишесте. Бъркаме докато се сгъсти. След това се слага праза и се сваля от котлона. Като гарнитура може да се ползва сварен ориз. 

Още по темата
Още по темата
Опитайте от екзотиката на далечна Япония
Японската кухна започва да се развива още от десетото хилядолетие пр. Хр. През цялата си история тя се е запазила като една от най-здравословните в света. Основното в...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц