Скандинавците са майстори на консервираните вкусотии

Скандинавците са майстори на консервираните вкусотии Лакомник
Скандинавците са майстори на консервираните вкусотии
Автор:Лакомник

Да отделите норвежката, датската или шведската кухня е почти невъзможно, тъй като те просто не съществуват и за това в кулинарията е прието да се говори общо за скандинавска кухня. Тя е уникална, защото е оформена от естествените условия, в каквито трябвало да живеят жителите на този регион на Европа. Събраните през лятото и есента запаси е трябвало да стигнат за дългата и тежка зима, затова са се научили да я консервират и съхраняват и са майстори в този вид обработка на храната.

Ядат се много зеленчуци и плодове, които обаче заради тежките климатични условия са доста еднообразни.

Най-известно е маринованото червено цвекло, нарязано на парченца и залято с оцет, захар и карамфил. Мариноват се също така и други зеленчуци като моркови, зеле, цукиня, чушка, краставици и патладжани. В Швеция и Норвегия са известни вкисваните на сладко краставици.

Липсата на растителност, а също така трудностите свързани с отглеждането на животни били причината в основата на скандинавска кухня безспорно да е рибата, между която царува благородната и деликатна на вкус – сьомга.

Норвежците, които смятат сьомгата за деликатес я сервират по-много начини: печена, пушена, варена, на скара, маринована, в супа, тартар или с макарони.

За да се запознаете с истинския вкус и аромат на норвежката сьомгата си заслужава да посетите рибния пазар в Берген. Според много познавачи, това е най-хубавият рибен пазар на цяла Скандинавия. Освен сьомга, както развъждана, така и дива – тук можете да купите почти всички видове риба, плуваща в реки, езера и крайбрежните морета на Норвегия. На рибния пазар в Берген може да се купят много видове риби, разнообразяваща скандинавската кухня между които: херинга, пъстърва, треска, гренландия, скумрия и даже и месо от кит.

Най-известната и най-ароматната миризма съпътства щандовете със сушена риба, наричана от местните штокфиш. За едни тази миризма е най-хубавата от възможните, други просто плаши. Штокфиш това е сушена на слънце риба треска. Огрявана от слънчевите лъчи, придобива специфичен вкус и миризма, които за някой са най-върховен деликатес, а за други не става за ядене. Лишено от вода месото, запазва вкуса и всички хранителни съставки, а най-важното, че благодарение на намокрянето, възвръща своята форма, миризма, а също така и вкуса преди изсушаване.

Деликатесът в Дания е сьомга, потопена в глинено гърне пълно с мед. Плътно затвореното гърне се поставя за няколко месеца под земята където температурата е ниска. След изваждането, месото на сьомгата става със специфичен аромат и вкус. Това ястие се консумира с добавка на кръгчета лук. Идеята за закопаване на сьомгата се е родила на Аландските острови.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц