Мусака с праз

Мусака с праз Лакомник

Апетитна идея за безмесно хапване

Мусака с праз
Време за приготвяне
Приготвяне
60 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

5-6 стръка праз

1/2 ч.ч. растително масло

3 с.л. ориз

4-5 картофа

4-5 домата

1 с.л. доматено пюре

2 с.л. брашно

3 яйца

1 ч.ч. прясно мляко

3-4 с.л. настърган кашкавал

черен пипер

магданоз

сол 

Начин на приготвянe

Почистеният и ситно нарязан праз (заедно със зелената част) се посолява леко и се задушава до омекване в половината растително масло. Обелените и нарязани на кубчета картофи се варят в подсолена вода 10-15 минути, отцеждат се, а отварата се запазва. Отделя се меката част от доматите, а твърдата се нарязва на парченца. Към задушения праз се прибавят меката част от доматите и доматеното пюре, а като се позапари отделеният сос, се прибавят оризът, картофите, черен пипер, и магданоз, ако е необходимо и сол. Намазва се обилно с мазнина тавичка и на дъното й се нареждат половината от нарязаните домати. Върху тях се изсипва сместа от праза, картофите и ориза и се изравнява. Приготвя се заливка ст яйцата, разбити с половината от млякото и щипка сол. Залива се мусаката и се пече 15-20 минути в силна фурна. През това време се приготвя светла запръжка от останалата мазнина и брашното, разрежда се с останалото мляко (студено), кипва се и се прибавя кашкавалът. С тази смес се залива мусаката. Ястието отново се слага във фурната и се пече до зачервяване.

Още по темата
Още по темата
Мусака със сирене и картофи
Картофите се измиват и се сваряват. Обелват се, докато са топли, и като изстинат се нарязват. Нареждат се в намазана с масло тава, като между редовете се слага...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц