Супер рецепта за празничната трапеза на Коледа
Разтваряме маята и захарта с малко топла вода и оставяме да шупне. Пресяваме брашното, правим „кладенче” в средата му и сипваме - млякото, цялото яйце и белтъка от второто, които да предварително леко разбити с вилица), солта и половината от маслото, което е разтопено. Замесваме меко тесто.
Оставяме го да втасва в намаслена купа, покрито с кърпа на топло. След като тестото удвои обема си, го премесваме отново. Втасва втори път и тогава пристъпваме към оформянето на питката.
Тестото за оформянето на „слънцето” се дели на 9 части - четири малки, четири по-големи и една най-голяма за средата.
По-големите топки се разточват на кръгове и се нареждат един върху друг в тавата, като се мажат с останалата половина от маслото. С остър нож се разрязва през средата като звезда, като разрезите не стигат до края на кръга и получените ъгълчета се отварят навън.
По-малките топки тесто се разточват по-същия начин, поставят се намазани в получения кръг, разрязват се и се обръщат ъгълчетата навън. В средата се поставя най-голямата топка тесто цяла.
Оформената пита се оставя на топло да втаса отново, намазва се с жълтък, посипва се с мак, сусам и кашкавал и се запича при 200 С в загрята фурна до готовност.