

Водещият на сутрешния блок на БТВ Антон Хекимян няма много време да готви, особено през седмицата. Той си ляга рано и става в ранни зори, за да е в ефир. Въпреки това знае доста рецепти от майка си Златка. Когато има време обича сам да си приготвя салати тип разядки - катък, млечна салата кьопоолу.
Необходими продукти:
500 г патладжани
500 г печени чушки
3-4 скилидки чесън, пресовани
50 мл олио
2 с.л. оцет
1 ч.ч. орехи
2 с.л. магданоз, нарязан на ситно
300 г домати
50 г маслини без костилки
смляна морска сол на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжаните се изпичат цели на силен огън или се нарязват на продълговати резени, покриват се със студена вода, в която са разтворени 2 с. л. сол, и се оставят да постоят 20 мин. Измиват се, подсушават се, намазват се с олио от двете страни и се слагат в тава, застлана с хартия за печене във фурна, загрята на 220° С за 12 мин. Ако патладжаните са изпечени цели, се обелват и се нарязват на малки кубчета. Ако са изпечени на резени, няма нужда да се белят. Чушките се нарязват на ситно. Смесват се в купа с патладжаните, разбъркват се и се стриват с дървена лъжица, като постепенно се добавят солта , оцетът, олиото и чесънът. Накрая се слагат счуканите или смлени орехови ядки и магданозът. Ако разполагате с хаванче, може да счукате заедно чесъна, орехите и магданоза. Салатата се сервира с нарязаните пресни домати и кръгчета маслини.

