Зеленият плод е най-богат на витамин С
Вече многократно сме изтъквали за огромната полза от консумирането на плодове, богати на витамин С, не само за красотата, но и за здравето. Оказа се, че поговорката "Една ябълка на ден държи доктора настрана" спокойно може са се приложи и за кивито, след като новозеландски специалисти са открили доказателства за голямата полза от този плод за здравето.
Професор Робин Фрейзър от университета на Отаго смята, че богатият на витамин С плод може да крие ключа към дълголетието. Специалистът е установил, че кивито е идеалната храна за предпазване от чернодробни проблеми, както и че е много важно за здравето на белите кръвни клетки. Фрейзър сравнява черния дроб със сито, което, когато функционира правилно, ефективно филтрира преносителите на холестерол.
Когато обаче дупките на ситото се запушат в резултат на злоупотреба с алкохол, прекомерна консумация на мазни храни, тютюнопушене и стрес, може да се развие атеросклероза и да се увеличи рискът от инсулт, инфаркт, гангрена и аневризъм на аортата.
Благодарение на всекидневната консумация на киви обаче, в комбинация със здравословен начин на живот, дупките на ситото могат да бъдат отпушени отново, обяснява специалистът.
Той допълва, че витамин С, който се съдържа в големи количества в кивито, е необходим на белите кръвни клетки, за да унищожават бактериите.