Захарите в тях забавят вталяването, ако не ги хапвате разделно
Хората, които искат да отслабнат, не бива да ядат плодове! Тази констатация може да изглежда скандална, но погледнете обективно – наред с витамините, с които винаги ги свързват, плодовете съдържат доста много въглехидрати като глюкоза, захароза и най-вече фруктоза. Растителните влакна обаче понижават гликемичния индекс и намаляват количеството на усвоените въглехидрати.
Естествено с всичко това не искаме да кажем, че трябва да изключим плодовете от храната си. Просто трябва да ги ядем малко по-иначе, за да използваме всичките им предимства и да избегнем неприятностите (като например подуване на стомаха).
Голяма грешка е да се ядат плодове след хранене. Един пример – за да бъде усвоена скорбялата, трябва задължително да се придружава от ензима птиалин, който се намира в слюнката. Повечето плодове разрушават птиалина. Така че скорбялата не може да бъде усвоена, когато в стомаха има и плод. Под действието на топлината и влагата храната в стомаха ферментира. Получава се подуване и разстроено храносмилане.
Консумират се самостоятелно
Плодовете трябва да се ядат самостоятелно. Това правило дори би трябвало да се преподава в училище, така децата по-рядко ще имат проблеми със стомаха. Детският организъм има много защитни сили и може да се справи, докато за възрастните, и особено за по-старите хора, плодовете в края на яденето са жива отрова.
Плодове се ядат винаги на гладно. Например сутрин, но поне 20 минути преди закуска, която е най-добре да бъде белтъчно-въглехидратна (пълнозърнест хляб, житни растения, обезмаслени млечни продукти). След плодовете не бива да се ядат мазнини. Плодът предизвиква отделяне на малко инсулин, а това може да доведе до складиране на мазнините от шунката, яйцата, бекона или сиренето от една белтъчно-мастна закуска със солени продукти.
Кога да ги ядем
Плодове могат да се ядат и късно вечер, точно преди лягане – поне два-три часа след края на вечерята. Страдащите от безсъние не бива да ядат вечер портокали, защото в тях има витамин С, който стимулира бодърстването.
Можете да ядете плодове и между обяда и вечерята. Трябва само да са минали поне два часа от края на обяда и да остават още толкова до началото на вечерята. Лимонов сок без захар може да се пие винаги и да се ползва като подправка към риба или салати. Винаги, когато е възможно, яжте кората на плодовете. Растителните влакна в нея подобряват чревната проходимост, освен това те са най-много именно в кората, там има дори витамини. Когато ядете плодовете с кората, се намалява способността им да повишават нивото на кръвната захар. Следователно това ще ви помогне да отслабвате по-сигурно (или да напълнявате по-малко).