Ирландска содена питка

Ирландска содена питка Лакомник

По-интересен вариант на домашна рецепта

Ирландска содена питка
Време за приготвяне
Приготвяне
60 минути
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

250 г пълнозърнесто брашно

50 г бяло брашно

2 ч.л. сода бикарбонат

2 ч.л. винена киселина (великденските кристали са винена киселина) или лимонена киселина

40 г масло

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

350-400 г суроватка или 200 мл кисело мляко и 200 мл вода

Начин на приготвянe

Брашното, солта, содата, захарта и винената киселина се смесват в голяма купа. Прибавя се маслото и се стрива на трохи. Добавя се толкова суроватка, че да се получи меко тесто. Не се меси дълго, иначе хлябът няма да се надигне много. Ако се използва кисело мляко и вода, първо се приготвя айрян и после се прибавя към брашнената смес.

Оформя се топка, която се сплесква и се слага върху намазана с масло тава или върху хартия за печене. С остър нож се срязва на кръст. Пече се в загрята фурна на 190°С около 40 мин. Сервира се гореща.

Още по темата
Още по темата
Содена питка
Смесете млякото, солта и олиото. Прибавете сместа към брашното и омесете първо с лъжица, а после с ръце. Месете докато в тестото се получат шупли. Оформете питка и...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц