

Есил Дюран e царица на кулинарните специалитети от Изтока и не крие, че се справя доста добре с турската и арабска кухня. Като запален кулинар фолкпевицата не си поставя ограничения в кухнята и готви отлично и френски и италиански ястия.
Когато има гости или специален повод обаче винаги залага на ориенталската кухня, чиито тънкости усвоява докато живее в Турция.
Ето няколко от любимите й рецепти, които представя специално за нашите читатели.
Чесновка
Продукти
около 800 г юфка
2 кофички кисело мляко
125 г масло
1 гл. чесън
сол на вкус
Приготвяне
Юфката се слага в тенджера с подсолена вода и се вари, докато омекне. След това се изплаква със студена вода, отцежда се и се прехвърля в стъклена купа. Скилидките чесън се почистват и се пасират. Киселото мляко се разбива като за таратор, но без в него да се налива вода. Юфката се залива, разбърква се и се овкусява с чесъна. Маслото се разтопява и накрая се добавя към чесновката. Разбърква се и се поднася.
Пилешки сач
Продукти
два комплекта пилешки гърди – 600 г
100 г кашкавал
4 скилидки чесън
2 зелени чушки
2 домата
1 главa лук
5-6 с.л. зехтин
магданоз, черен пипер и сол на вкус
Приготвяне
Чушките и лукът се нарязват на шайби, а месото - на малки парченца. Нагорещеният сач се намазва със зехтин, слага се нарязаното месо и се запържва до златисто. Добавят се нарязаните лук и чушки, разбърква се и се изчаква да омекнат. Когато това стане, в сача се добавят настърганите на ситно ренде домати и счуканият чесън и внимателно се разбъркват. Огънят се намалява и в сача се добавя нарязаният на парченца кашкавал. Когато леко се стопи, сачът се сваля, поръсва се с наситнен магданоз и се сервира.
Коктейл с ягоди
100 грама от плода се измиват добре и се намачкват с вилица. Към тях се добавят супена лъжица лимонов сок, чаена лъжичка мед и чаша прясно мляко. Получената смес се разбърква с миксер. Вместо ягоди можете да използвате и малини.
Айран с круши
100 мл айран се смесват със 100 мл сок от круши и 1 супена лъжица мед.
Портокалови трици
Сокът от два портокала се смесва с 0,5 чаша мляко, 2 супени лъжици ябълков сок, 2 супени лъжици смлени пшенични трици.
Ананас с мед
150 г ананас, 2 супени лъжици мед, супена лъжица пшенични трици и 1/2 чаша обезмаслено мляко се смесват и разбиват с миксер. Можете да добавите и щипка канела.

