Специалитети с кленов сироп
Днес ви каним на задокеанско пътешествие чак до далечна Канада. Чудната и красива страна крие много тайни, а голяма част от тях са кулинарни. Едно от най-обичаните местни ястия в Квебек например са пържените картофи, които се наричат просто „Путин“ и то много преди президентът на Руската федерация да се появи на бял свят. Заслужава си също така да опитате и невероятните ястия на канадците, направени с кленов сироп. И в случая изобщо не става дума за десерти. Само пробвайте да го добавите при месото.
Картофи „Путин“
Необходими продукти:
350 г пържени картофи
200 мл сос за барбекю
250 г сметана
2 домата
естрагон
чесън
зехтин
сол
червен пипер
Начин на приготвяне: Наситняваме скилидката чесън и я запържваме в зехтина. Доматите и естрегона се нарязват на ситно и се варят за 2 минути. Оставете да изстива. В дълбока купа сложете сметаната и картофите. Отгоре добавите доматената смес. След това идва ред и на останалата сметана. Накрая са подправките, разбъркваме леко преди да поднесем. Можете да си направите Путин и от пържени картофи, заляти с майонеза и кетчуп. Ако държите на млечния момент, сложете сирене вместо сметана.
Сьомга
Необходими продукти:
2 котлета сьомга
кафява захар
2 картофа
4 стръка магданоз
розмарин
босилек
олио
масло
Начин на приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на дребни кубчета. Сваряват се добре. През това време посоляваме рибата от всички страни. Поръсваме с черен пипер. Овалваме ги в малко захар. Пържим ги на сух тиган. Оставяме от всяка страна по 3 минути. Прехвърляме в чиниите за сервиране. Наливаме олио в тигана. В него задушаваме картофите. Добавяме останалите подправки. След като сместа стане готова, я добавяме към рибата и поднасяме.
Палачинки
Необходими продукти:
1 ч. ч. ябълков сок
1 ябълка
1 ч. ч. мед
3 яйца
1 ч. ч. брашно
Начин на приготвяне: Ябълката се нарязва на много ситни кубчета или се настъргва. След това се смесва с останалите съставки. От тестото правим палачинки. Всяка от тях се пържи по около 5 до 7 минути.
Пай с два вида месо
Необходими продукти:
450 г телешко месо
450 г свинско месо
450 г многолистно тесто
2 с. л. галета
2 глави лук
1 яйце
бахар
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Двата вида месо се изчистват от всички жили и мазнини, ако не сте взели филе. След това се накълцва на дребно. В дълбока купа смесваме двата вида месо и добавяме наситнения лук, както и подправките. Размесваме добре сместа. След това запържваме на дъното на тенджера с дебело дъно. Оставяме да се пържи поне 20 минути. След това се маха от огъня. Оставяме месото да се охлади. През това време загряваме фурната до 230 градуса. Взимаме тава за пай и на дъното й разстиламе две трети от тестото. Отгоре поръсваме с галета. Тогава идва ред на месото. Изравняваме отгоре мокрим ръба на тестото с пръсти и слагаме останалата част от тестото, за да затворим съда. Можете да раздърпате тестото, докато плътно покрие тавата. Притиснете, докато се запечата. Оставяме пая за 15 минути в хладилка. После го намазваме отгоре с разбитото яйце. После слагаме да се пече за 10 минути. Намаляваме температурата на фурната от 230 на 180 градуса и оставяме да се пече още час.
Свинско с кленов сироп
Необходими продукти:
600 г свинско филе
125 мл. кленов сироп
80 мл. горчица
розмарин
1 скилидка чесън
600 г галета
За соса:
1 глава лук
2 с.л. масло
60 мл. бяло вино
горчица
30 мл. кленов сироп
Начин на приготвяне: Смесваме продуктите, без тези за сосаи без галетата. Месото се натърква добре със сместа. Оваляйте месото в галетата. През това време загряваме фурната до 220 градуса. Слагаме месото в тавичка и печем 10 минути. Намаляваме фурната до 180 градуса и оставяме да се пече за още 20 минути. През това време правим соса. Слагаме всички продукти и ги разреждаме с малко вода. Варим докато течността не остане на половина. Слагаме месото в чинии за сервиране. Поливаме със соса.