Разнообразието и загадките ще ви погълнат от първата рецепта
Според много пътешественици, Мароко е най-пъстрата страна в света. Културата, бита и всичко останало е една огромна смесица от цветове, тайни, поверия и чувства. Същото се отнася и за кухнята на тази страна – тя е шарена, а понякога може да ви изненада с вкуса си. Освен това често има толкова много продукти или подправки в местната храна, че дълго ще остане загадка за вас какво е сложено вътре. Но едно е сигурно – специалитетите винаги си струва да бъдат опитани, а защо не и приготвени.
Агнешко I вид
Необходими продукти:
800 г агнешко месо
15 сушени смокини
2 глави лук
орехи
канела
кора от портокал
кимион
кориандър
джинджифил
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на четири порции. Поръсваме всяко парче със сол и черен пипер. Загряваме мазнина в дълбок тиган и пържим всяко парче от всички страни, докато хване кафява коричка. След това прехвърляме парчетата в тавичка. Отгоре ги поливаме с малко от мазнината, в която са се пържили. Нарязваме лука на дебели кръгчета и подреждаме около весото. Отгоре поръсваме с подправките на вкус. Обелваме портокала и нарязваме кората на ивици. Слагаме и тях в тавата, заедно с канелата. Наливаме в тавата и половин литър вода. Слагаме тавата в предварително загрята фурна само до 140 градуса. Оставяме да се пече поне 2 часа, под капак или с фолио върху тавата. Накрая на втория час се добавяте смокините и орехите. След това месото трябва да се пече още един час.
Овче
Необходими продукти:
500 г овнешко месо
5 скилидки чесън
2 глави лук
3 дафинови листа
3 с. л. доматено пюре
100 г стафиди
50 г бадеми
карамфил
магданоз
шафран
канела
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на едри кубчета, като за кебап. Накисваме стафидите в малко вода, а бадемите запичаме и оставяме настрана. Месото запържваме на дъното на дълбока тенджера. Счукваме чесъна и го добавяме към месото. Нарязваме лука на дребно и добавяме и него. Поръсваме с подправките, добавяме останалите продукти, доливаме вода, докато покрие всичко и слагаме капака на тенджерата. Оставяме да се готви за един час. Разбъркваме от време на време. Идва ред на стафидите и бадемите. След още малко на котлона, прехвърляме всичко в тава. Оставяме да се запече за 15 минути в предварително загрята фурна.
Салата
Необходими продукти:
4 чушки
2 домата
2 скилидки чесън
магданоз
зехтин
кимион
лимонов сок
Начин на приготвяне: Нарязваме на едро и запичаме за кратко на скарата чушките, доматите и чесъна. Последният трябва да е с обелките. Обелваме и нарязваме на дребно. Поръсваме с течните и сухите подправки. Разбъркайте добре и прехвърлете в салатиера.
Кюфтета
Необходими продукти:
400 г кайма
глава лук
черен пипер
червен пипер
кимион
За соса:
глава лук
червен пипер
кимион
Начин на приготвяне: Смесваме каймата с настъргания лук, както и с пресования предварително чесън. Поръсваме с подправките. Наситняваме магданоза и добавяме и него. От каймата правим малки кюфтета. Пържим ги в предворително загрято олио. Оставяме ги да изстинат и да се отцедят от олиото върху кухненска хартия или решетка. През това време правим соса. Лукът се нарязва на ситно или се настъргва. Доматите се нарязват на ситно, поръсваме с подправките. Разбъркваме всичко и оставяме да заври. Когато това стане, оставяме да къкри за 5 минути. Готовите вече кюфтета се прехвърлят в топлия сос и към тях се добавя и доматено пюре. Оставяме да се готви още няколко минути и едва тогава чукваме яйцата в ястието. Разбъркваме добре и оставяме още няколко минути.
Агнешко II вид
Необходими продукти:
600 г агнешко филе
червена чушка
1 връзка пресен лук
2 моркова
250 г кускус
450 мл зеленчуков бульон
черен пипер
масло
зехтин
Начин на приготвяне: Сваряваме кус-куса и го оставяме настрана. Нарязваме месото на едро и го поръсваме със солта. Загряваме зехтин и масло в дълбок тиган. Запържваме месото. Нарязваме на едро зеленчуците и добавяме и тях след като месото вече е поомекнало. Поръсваме с подправките. Прехвърляме цялото ястие в глинен съд. Заливаме с около 250 мл бульон и печем за час. Температурата на фурната не бива да надвишава 160 градуса. Към готовия вече кус-кус се добавяме масло и останалата част от бульона. Той трябва да е горещ. Оставяме под капак за 15 минути. Разбъркваме добре и го слагаме на дъното на плато. Отгоре подреждаме месото и зеленчуците.