Южноафрикански вкуснотии

Южноафрикански вкуснотии Лакомник

Сладкото и соленото са честа комбинация на черния континент

Южноафрикански вкуснотии
Автор:Лакомник

ЮАР е една от многото точки в света, на която са се срещнали различни култури и са оставили следите си в живота на местните хора. Сред ястията на хората в Южна Африка могат да се намерят нотки от почти цял свят. Често месото се готви с плодове, което е присъщо за Азия и по-специално Индия. Южният характер на ястията се изразява още по-силно и със сладките подправки като канела и анасон.

 

Пиле

Необходими продукти:

700 г пилешки бутчета

250 мл пилешки бульон

200 г домати от консерва

2 глави лук

2 скилидки чесън

2-3 бр. картофи

5 зърна кардамом

2 дафинови листа

4 с. л. къри

1 ч. л. куркума

1 ч. л. канела

1 ч. л. джинджифил

1 ч. л. счукан анасон

Начин на приготвяне: Пилешките бутчета обезкостяваме и нарязваме на дребни парчета. Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Запържваме ги в малко олио на дъното на тенджера. Добавяме подправките и пак слагаме съда на огъня. Добавяме месото. След като леко се запържи, добавяме бульона. Когато сместа заври идва ред на нарязаните на ситно домати. Когато отново заври, слагаме картофите. Оставяме да ври на слаб огън. Преди да поднесем, поръсваме с магданоз.

 

 

Телешко

Необходими продукти:

500 г телешка кайма

1 глава лук

80 г масло

1 ч. л. къри

1 с. л. винен оцет

1 с. л. конфитюр от кайсии

3 яйца

100 мл прясно мляко

1 пръчица канела

2 стръка анасон

2 с. л. стафиди

сол на вкус

пипер на вкус

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в маслото. Поръсваме с къри. Добавяме анасона и канелата. След това идва ред на сладкото. Разбъркваме добре и добавяме оцета и месото. Посоляваме. Намаляваме огъня и оставяме да къкри още 20-тина минути. След като изстине, махаме анасона и канелата. Разбиваме яйцата, заедно с млякото. Смесваме ги. Добавяме стафидите. Изсипваме готовото тесто в дълбока тава. Печем около час на температура от 170 градуса.

 

 

Шишчета

Необходими продукти:

1 кг овче месо

1 шепа майоран

1 шепа мащерка

4 люти чушки

2-3 дафинови листа

1/2 л. прясно мляко

1/4 л. оцет

Сланина

Доматен сос

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета като за шишчета. Поръсваме го с подправките от всички страни и лютите чушки. Заливаме месото с прясното мляко и оцета. Оставяме го така на студено за два дни. След това затопляме един тиган и задушаваме месото в него. Завиваме всяко парче в малко сланина. Едва тогава нанизваме на шишовете. След като станат готови се поливат с доматен сос.

 

 

Сладкиш

Необходими продукти:

6 ябълки

250 г захар

200 г брашно

150 г чисто масло

1 щипка канела

1 ванилия

Начин на приготвяне: Задушаваме ябълките с канелата за половин час заедно с канелата. Към нея добавяме и половината от захарта. Оставяме ги на слаб огън, но бъркаме, докато станат на каша. Оставяме готовата смес да изстине. Правим тесто от трохи на масло и брашно. Слагаме го в тава за печене. Отгоре посипваме с ябълковата смес. Поръсваме с ванилията и захарта. Печем половин час при 200 градуса. 

 

 

Крем

Необходими продукти:

500 мл млечна сметана

2 лимона

90 г захар

3 пакетчета ванилия

Начин на приготвяне: Слагаме всичко в една тенджерка. Бъркаме добре, но не го оставяме да заври. В крема трябва да се сложи настърганата кора и сока на двата лимона. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц