Бъркан тутманик

Бъркан тутманик Лакомник

Мека и топла закуска подходяща и за вечеря

Бъркан тутманик
Време за приготвяне
Приготвяне
60 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За тутманика:

3 яйца

1 ч.ч. кисело мляко

1 бакпулвер

щипка сол

щипка захар

100 г сирене

1 к.ч. олио

2 1/2 ч.ч. брашно

За сметановия пастет:

400 г заквасена сметана

3 с.л. пушена извара

4 червени домата

няколко листенца мента

Начин на приготвянe

Брашното се пресява. Яйцата се чукват в купа. Поръсва се сол и захар. Разбиват се с бъркалка или миксер. Бакпулверът се слага в киселото мляко. Оставя се да шупне. Прибавя се към разбитите яйца. Бърка се бавно с дървена шпатула. Трябва да се получи еднородна смес. Брашното и олиото се добавят последователно. Редува се лъжица брашно, струйка олио. Трябва да се получи гладко бъркано тесто. Взема се правоъгълна тавичка за печене. Намазва се отвътре с краве масло. Излива се половината тесто. Следва натрошено сирене. Отгоре се разпределя останалата част тесто. Пече се на умрена фурна. Първоначално на долно печене, докато надигне. След това се превключва на горно печене. Трябва да получи приятен светлокафяв загар. Проверката е с клечка. При опечен кекс тя е суха.

Сметаната се разбива заедно с изварата. Тутманикът се реже на парчета. В чиния се поднася парче солен кекс, гарнирано с розички сметанов пастет и ладии домати. Сметановата разядка се украсява с ментови листенца.

Още по темата
Още по темата
Лесен тутманик със сирене и кашкавал
В купа смесваме киселото мляко и содата. В голяма купа разбиваме яйцата, добавяме олиото, кисело мляко със содата и брашното. Разбъркваме...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц