11 нови празнични специалитета с шаран

11 нови празнични специалитета с шаран Лакомник

Сладководната риба се принася в курбан на св. Николай

11 нови празнични специалитета с шаран
Автор:Лакомник

Шаранът в народната митология е смятан за слуга на св. Николай Чудотворец и за това на празника му се принася като курбан за здраве именно тази риба. Вярва се, че колкото повече люспи има сладководния обитател, толкова по-богата ще е идната година, а при почистването им, те не бива да падат по земята. Ако искате да спазите изцяло традицията трябва също така да запазите костите на никулденския шаран. Те не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Ето и как да приготвите шарана за празничната вечеря.

 

Пълнен шаран за Никулден

Печен шаран с майонеза

Пълнен шаран със зеле и хайвер

Млечен шаран

Шаран с бадемов сос

Печен шаран с билки

Шаран с орехи и стафиди

Шаран по полски

Пълнен шаран с гъби и лук

Шаран с картофи

Пълнен шаран с ориз и лук

 

 

Още по темата
Още по темата
Как да почистите шарана за Никулден
След като ви запознахме с правилата за купуване на прясна риба – „Как да познаете прясната риба за Никулден”, днес ще ви дадем съвети как да я...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Колкото и да не обръщате внимание на дребнотемието около себе си в петък и събота, то оказва влияние на настроението ви. Въпросите, които ви вълнуват най-силно, определят и поведението ви, за това бъдете деликатни и добри. В много отношения превъзхождате другите, но ако не ги привлечете с качествата си във вторник, може да ги превърнете в свои врагове. Отнасяйте се с внимание към близките си, особено ако вълненията им са свързани със здравословни проблеми. Покажете грижовност, защото хората около вас имат нужда от вашата подкрепа. Считат ви за оправна личност с висок авторитет, към която могат да се обърнат в проблемна ситуация.