11 нови празнични специалитета с шаран

11 нови празнични специалитета с шаран Лакомник

Сладководната риба се принася в курбан на св. Николай

11 нови празнични специалитета с шаран
Автор:Лакомник

Шаранът в народната митология е смятан за слуга на св. Николай Чудотворец и за това на празника му се принася като курбан за здраве именно тази риба. Вярва се, че колкото повече люспи има сладководния обитател, толкова по-богата ще е идната година, а при почистването им, те не бива да падат по земята. Ако искате да спазите изцяло традицията трябва също така да запазите костите на никулденския шаран. Те не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Ето и как да приготвите шарана за празничната вечеря.

 

Пълнен шаран за Никулден

Печен шаран с майонеза

Пълнен шаран със зеле и хайвер

Млечен шаран

Шаран с бадемов сос

Печен шаран с билки

Шаран с орехи и стафиди

Шаран по полски

Пълнен шаран с гъби и лук

Шаран с картофи

Пълнен шаран с ориз и лук

 

 

Още по темата
Още по темата
Как да почистите шарана за Никулден
След като ви запознахме с правилата за купуване на прясна риба – „Как да познаете прясната риба за Никулден”, днес ще ви дадем съвети как да я...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.