Люспите не бива да падат по земята
След като ви запознахме с правилата за купуване на прясна риба – „Как да познаете прясната риба за Никулден”, днес ще ви дадем съвети как да я почистите преди готвене.
Перките и люспите не стават за ядене и трябва да се отстранят. Може да направите това с остър нож или ножица. След това трябва да премахнете люспите на рибата. Внимавайте, защото не бива да падат по земята, тъй като това е на лош късмет. Трябва да запазите всички люспи, да ги изсушите и увиете на скришно място до другия Никулден.
Люспите се припокриват, подобно на покривни керемиди, тръгвайки от главата към опашката. Отлюспването става в обратната посока, пак с помощта на остър нож. Притискате рибата с една ръка към плота, а с другата прокарвате ножа под наклон напред. Използвайте голям найлонов плик, в който вкарвате рибата, двете си ръце и ножа, за да не хвърчат навсякъде люспите.
За да почистите вътрешностите, сложете рибата по гръб и ще видите на корема й, към опашката, една малка дупчица, до която при някои видове има чифт перки. В този отвор вкарайте върха на остър нож и направете плитък разрез по цялата дължина на тялото до главата. Така се отваря коремната кухина, от която трябва да извадите стомахчето, черния дроб, червата, жлъчния мехур, плавателния мехур и сърцето на рибата. Трябва да обърнете особено внимание на жлъчния мехур - едно тъмнозелено топче, което не бива да се пука, защото придава ужасно горчив вкус на рибата.