Сладка питка с мак и орехи

Сладка питка с мак и орехи Лакомник

Пухкаво изкушение по всяко време на деня

Сладка питка с мак и орехи
Време за приготвяне
Приготвяне
50 минути
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За тестото:

1 кг брашно

1 1/2 ч.ч. прясно мляко

6 яйца

1 1/2 ч.л. захар

250 г масло

11 г мая

ванилена захар на вкус

1 ч.л. сол

200 г стафиди

1 ч.л. лимонова кора

За плънката:

300 г маково семе

2 ч.ч. орехи

1 ч.ч. захар

1 лимон

1 яйце

Начин на приготвянe

Загрейте млякото, но без да кипва. Смесете малко от пресятото брашно, маята и млякото. Разбъркайте и оставете да втаса за 20-30 минути. Залейте мака с гореща вода и оставете за 10-15 минути, а стафидите за 1-2 минути. Разтопете маслото. Разбийте яйцата със захарта. След като тестото е втасала, прибавете яйцата, сол, захарта, лимоновата кора, разтопеното масло, брашното и стафидите. Замесете добре и оставете да втаса отново.

Пригответе плънката като начукате орехите, смесете ги с мака и лимона. Прибавете яйцето и разбъркайте добре. Разточете тестото около 1/2 см, нанесете равномерно от плънката и завийте на руло. Нарежете го и наредете в тавата с плънката нагоре. Намажете с жълтък, оставете да втаса и запечете до готовност – около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна.

Още по темата
Още по темата
Питка „Хризантема” със салам и сирене (стъпка по стъпка)
Сложете млякото и захарта в купа и загрейте леко. Добавете маята и разбъркайте. Оставете да шупне с малко брашно. Останалото брашно пресейте в отделен голям плосък...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц