Питка „Хризантема” със салам и сирене (стъпка по стъпка)

Питка „Хризантема” със салам и сирене (стъпка по стъпка) Лакомник

Невероятно вкусно предложение по всяко време на деня

Питка „Хризантема” със салам и сирене (стъпка по стъпка)
Време за приготвяне
Приготвяне
3 часа
Порции
Порции
19
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

250 мл мляко

30 г захар

25 г прясна мая

550 г бяло брашно

50 мл зехтин

10 г сол

1 яйце

1 яйчен жълтък (за намазване)

по желание за поръсване - сусам , лен, маково семе

За пълнежа:

100 г салам или колбас

150 г сирене

може и друго, по желание  

Начин на приготвянe

Сложете млякото и захарта в купа и загрейте леко. Добавете маята и разбъркайте. Оставете да шупне с малко брашно. Останалото брашно пресейте в отделен голям плосък съд. По средата направете кладенче и добавете зехтина, яйцето и солта, шупналата мая. Замесете тесто, като добавяте постепенно от брашното.

Оставете готовото, гладко тесто в голяма купа, покрийте с фолио и оставете да втасва около час-час и половина докато удвои обема си.

Нарежете салама и натрошете сиренето на парченца.

Разделете тестото на равни по големина парчета – стават около 19 броя. В ръцете си ги омесете и леко разточете, за да се получат като малки кори. Поставете пълнежа в центъра. Затворете краищата и оформете като топка.

Поставете топките в тава, за да се образува форма цвете. Покрийте с фолио или влажна кърпа и оставете да втасва за още 30 минути. Намажете с разбития жълтък и поръсете с лен, сусам и маково семе. Печете се в предварително загрята фурна при 180 º C за 25-30 минути, като проверявате готовността със суха клечка. 

Още по темата
Още по темата
Питка „Роза”
Брашното поставете в голям съд, като настрана се оставите 500 г от него. Направете кладенче и в него изсипете разтворената в топлото мляко мая с 1 с.л. захар и щипка...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц